Erősíteni szeretnénk a magyar-horvát közlekedési kapcsolatokat

A magyar kormány célja, hogy bővítse a határátlépési lehetőségeket és a közlekedési kapcsolatokat Magyarország és Horvátország között – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) határ menti és regionális együttműködésekért felelős helyettes államtitkára szerdán Zalakaroson.

(A letenyei autópálya határátkelő)

Kiss-Parciu Péter a Magyarország és Horvátország közötti együttműködési program eddigi eredményeit taglaló konferencián emlékeztetett arra, hogy a 355 kilométernyi közös határszakaszon mindössze hét közúti határátkelő található. A magyar kormány célja, hogy a legális határátlépési lehetőségek, illetve a közösségi közlekedési kapcsolatok is bővüljenek, erről a két ország között magas szintű egyeztetések is folynak – mondta.

Hozzátette: a jelenleg átlagosan 50 kilométerenként működő átkelőhelyek sűrűsége alig tizede más nyugati irányú határátkelési lehetőségeinkhez képest, márpedig “fizikai kapcsolatok nélkül nehéz határon átnyúló együttműködésekről beszélni”. A célok között szerepel egyebek mellett az M6-os autópálya fejlesztése, továbbá a Pécs és Eszék közötti közösségi közlekedési lehetőségek bővítése – jelezte a helyettes államtitkár.

Kiss-Parciu Péter kitért arra is, hogy a Magyarország és Horvátország közötti közös programok egy-egy kiemelt projektje a baranyai határtérségben – hárommillió eurós támogatással – végzett aknamentesítés, valamint a határ két oldalán működő kis- és közepes vállalkozások 10 millió eurós támogatási lehetőséggel segített erősítése.

Szűcs Márton, a három magyar és nyolc horvát megyét érintő magyar-horvát együttműködési programok közös titkárságának vezetője felidézte, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban összesen 60,8 millió eurót használhatnak fel a két ország pályázói. A zalakarosi konferenciára az eddig nyertes 55 pályázati program képviselőit hívták meg, akik eddig mintegy 36 millió eurót nyertek el programjaikhoz.

Közölte: a tervek szerint januárban további mintegy 20 millió euró forrásra írnak ki pályázatokat, amelyeket – a külön kezelt gazdaságfejlesztési területen felül – például turisztikai, kulturális, környezetvédelmi és oktatási programokra használhatnak fel magyar és horvát partnerek. MTI