Első helyezett lett a kanizsai diák fotója

A Zala Megyei Kormányhivatal és az Állami Főépítészi Iroda már nyolcadik éve hirdeti meg a diákoknak szóló rajz- és fotópályázatot, amely idén „Az én műemlékem” címet kapta. A 208 beérkezett alkotásból a zsűri által kiválasztott legjobbak ifjú alkotói december 2-án, csütörtökön vehették át az elismeréseiket a Megyeházán rendezett ünnepség keretében.

A pályázat céljáról dr. Sifter Rózsa, Zala megyei kormánymegbízott szólt a tanulók, tanáraik és kísérő hozzátartozóik előtt. Elmondta, épített környezetünk sokféle objektumból áll össze, ezek között világszerte kitüntetett figyelmet érdemelnek a műemléki védettség alatt állók, hiszen az épületek a múltunkban gyökerező értékeket reprezentálják, a szellemi örökségünk részét képezik, a nemzeti építészeti kultúra remekei.

(Kapi Brendon első helyezést kiérdemelt kanizsai fotója)
(Oklevél is járt a legjobb fotóért)

Ma Magyarországon 11 ezer műemléki védettségű épület képezi az építészeti örökségi kincset. Megóvásuk közös felelősség, hívta fel a figyelmet a kormánymegbízott, aki kifejezte örömét, hogy a gyerekek ismerik nagy becsben álló épületeinket, s rajzaikon ezt egyéni látásmóddal, kifejező erővel jelenítették meg. A rajzok megmutatták, hogy a diákok figyelnek közvetlen lakókörnyezetük épített örökségére, ismerik azok értékét.

A díjakat harminc diák vette át az ünnepségen. Értékes ajándékokat vihettek haza rajz kategóriában az alsó és felső tagozatosok, valamint a középiskolások, de fotó- és videókategóriában is jutalmazták az első három helyezést elért, illetve a különdíjakkal elismert tanulókat, akik között akadtak pályázók Zala megyén, sőt az ország határain túlról, így Szlovákiából, de még a Vajdaságból is – írta többek között honlapján megyei kormányhivatal.

„Az én műemlékem” című verseny során I. helyezést ért el nagykanizsai Kapi Brendon fotója. Brendon a kanizsai Bolyai általános iskolába jár, 8. osztályos és az iskolán keresztül adta be pályázatát. A fotó-videó kategóriában elnyert első díjjal Brendon a zalakarosi Aphrodite Hotel jóvoltából egy 40 ezer forint értékű élményutalványt vehetett át, valamint belépőt nyert a Zobori élményparkba is. Brendon közel 4 éve fotózik, a fényképezés fortélyait mamájától, Horváth Valériától sajátította el – tudtuk meg édesanyjától, Horváth Szilviától. Gratulálunk!

(Kapi Brendon átveszi a díjat a Megyeházán)
(Horváth Valéria, Brendon mamája, Brendon és papája Horváth Ferenc Frédy)