Elhunyt Senkó József és dr. Dobó László

“Ebben a járvány-sújtotta, embertelen világban talán kevesen értesültek arról, hogy a közelmúltban ismét elvesztettünk két olyan nagyszerű embert, akik életük során többször is bizonyították , hogy érdemes nemcsak saját, személyes dolgainkkal, hanem a szűkebb és tágabb környezetünk közösségi feladatainak felvállalásával is foglalkozni és példát mutattak emberségükkel, szakmai felkészültségükkel az utókornak.

Talán kevesen tudják, hogy Senkó József kovácsmester kiváló kézügyességét bizonyítva olyan történeti értéket hagyott ránk, mellyel naponta találkozhatunk városunk központjában. Szívügyének tekintette – többekkel közösen – a Vasember-ház felújítása során az épület emblematikus névadó cégérének a un. Vasembernek korhű rekonstrukcióját és visszahelyezését a helytörténeti szempontból védett épületre. Keze munkájának nyomai még számtalan más helyen is megtalálhatók.

Dr. Dobó László nyugalmazott pedagógus egyesületünk: a Nagykanizsai Városvédő Egyesület alapító tagja. Gazdag életútja során bárhová vetette az élet mindig bizonyította, hogy a jövő sorsa az ifjúság kezében van és a történelmi múlt ismerete a jövő záloga. Ehhez a munkához számtalan helytörténeti kutatással, cikkel és kiadvánnyal járult hozzá. (Pl. a Nagykanizsai Kereskedelmi Iskola története vagy Péterfy Sándor életútja és pedagógiai hitvallása ……)

Különösen szívügyének tekintette a nagykanizsai színház-történet kutatását és alapítója, vezetője volt a városi diákszínpadnak.

Mindkét személy kiváló sportoló is volt, akikre – közéleti tevékenységükön túl – e téren is méltán büszkék lehetünk. Mindketten örökre távoztak közülünk , de közösségi hagyatékaik, munkáik itt maradnak velünk a gazdag emlékképekkel együtt. Nyugodjanak békében, legyen számukra könnyű a föld.” – írta Facebook oldalán hétfőn Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke.