Egy szavazattal nyerhet bárki

Egyetlen ajánlás is elegendő ahhoz, hogy valaki polgármester- vagy képviselőjelölt legyen Iborfián.

 

A gellénházai közös önkormányzati hivatalhoz tartozó Iborfia körjegyzője, Szemes Róbert az MTI érdeklődésére elmondta: a kis faluban jelenleg 13 választópolgár szerepel az állandó lakosok névjegyzékében.
A választási szabályok szerint ahhoz, hogy valaki polgármesterjelölt legyen, a lakosok három százalékának kell írásban ajánlást tennie, a képviselőjelöltséghez pedig egy százaléknyi ajánlás szükséges. Iborfián tehát egyetlen aláírás elég bármelyik jelöltállításhoz, és ugyanígy eredményes és érvényes lehet a szavazás, ha a voksoláson is csupán egyetlen szavazó jelenik meg, bár ebben a községben inkább mindig a kimagasló részvételi arány volt jellemző.
A választási adatbázis szerint a tavaszi országgyűlési választáson az akkor még 11 bejelentett lakosú faluban kilencen mentek el voksolni, vagyis 81 százalékos volt a részvételi arány. A 2010-es helyhatósági választásokon 14-en szerepeltek a névjegyzékben és 13-an szavaztak is, vagyis 93 százalék adta le a voksát az egyetlen polgármesterjelöltre és a három képviselőjelöltre.
Szemes Róbert elmondta azt is, hogy Iborfián a többi településnél sokkal nehezebb – bár eddig még mindig sikerült – megszervezni és lebonyolítani az egyes választási fordulókat, mert a kis létszám miatt az összeférhetetlenségre és a rokoni kapcsolatokra is figyelniük kell.
A település szinte teljes lakossága, tíz ember tölt be a választások idején valamilyen közéleti szerepet, mert egy részük az önkormányzatban tevékenykedik, másik részük pedig a választási bizottságban. A polgármesterrel együtt ugyanis háromtagú képviselő-testület működik a faluban, és a jogszabályok szerint a póttagokkal együtt hét ember szükséges a helyi választási bizottság megalakításához.
Miután a kis faluban az előírások a választáskor mindenben ugyanolyanok, mint egy több ezres település esetében, szavazáskor sem térhetnek ettől el. Ha például a voksolás napján már a szavazóhelyiség megnyitása utáni egy-két órában a település minden lakója szavaz, az urnákat akkor is csak este zárhatják le, és csak ezt követően összesíthetik a voksokat – említette még a település körjegyzője.

Vélemény, hozzászólás?