Durván elszabadultak az építőanyag árak, beavatkozik a kormány

Az elmúlt időszakban durván elszabadultak az építőanyag árak, van amelyik száz százalékot is drágult. Orbán Viktor miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy az építőanyag-iparban súlyos problémákat lát, akár 100 százalékot is meghaladó az árnövekedés, így a felújítási állami támogatást rögtön “át is szivattyúzzák” az emberektől az építőipari alapanyagokat gyártó cégekhez.

A kormányfő kilátásba helyezte, hogy az ügyben a kormány lépni fog, ami meg is történt. Orbán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken, ahol arról is beszélt, hogy a kormány több gazdasági döntést is a hozott, így kiviteli korlátozást rendelt el októbertől építőipari termékekre, valamint az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fognak bevezetni.

Mint mondta, ezt a kavicsnál és a sódernél mindenképpen megteszik, de más termékeknél is megnézik a lehetőségét. Ezt azzal indokolta, hogy egyes építőanyagok esetében olyan extraprofitot akarnak realizálni, ami nem fogadható el, ezért ha bizonyos árszint fölötti eladási árat tapasztal a kormányzat, akkor az a fölötti ár 90 százalékát el fogja vonni.

Hangsúlyozta: a gazdaságba ezeken a pontokon be kell avatkozni, mert egyébként a lakásfelújítási állami támogatások nem a kispénzű magyar állampolgárokhoz jutnak el, hanem azokhoz, akik az építőipart, építőanyagipar-kereskedelmet tartják a kezükben – írta az állami hírszolgálat.

(Családi ház szigetelési munkálatai Letenyén. Fotó: Letenye Média)