Csütörtöktől viharos széllel és havazással zúdul ránk a szibériai hideg

Nagyon változatos alakult az elmúlt napok időjárása, hiszen például január 31-én – a múlt hét vasárnapján – esett a hó Zalában és Nagykanizsán is, ugyanakkor február 4-én (csütörtökön) Letenyén megdőlt az országos melegrekord. Aznap a határmenti városban plusz 18,1 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint keddtől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, amely jelentős lehűlést okoz és a Balaton is befagy majd.

(Fotó: archív. Ónos eső Nagykanizsán 2017. február 1-én a reggeli órákban)
(Az Országos Meteorológiai Szolgálat modellezése a jövő héten várható időjárásról)

Hétfőn még csak plusz 2 és 10 fok között lesz a nappali hőmérséklet, azonban kedden és szerdán már jönnek az éjszakai fagyok, ekkor mínusz 6 fok is lehet hajnalban, de nappal sem lesz plusz 6-10 foknál melegebb.

Csütörtöktől aztán nagyon hidegre fordul időjárásunk. Akkor az éjszakai hőmérséklet már mínusz 7 fok lehet és a modellezés szerint lesznek olyan tájak, ahol mínusz 5 fok lesz nappal is.

Pénteken akár rekordhideg is lehet, hiszen aznapra éjszakára mínusz 5, mínusz 15 fokot is jósolnak és a nappali hőmérséklet sem lesz mínusz 5, plusz 5 foknál melegebb.

Szombaton szintén melegen és rétegesen kell öltöznünk, ugyanis éjszaka mínusz 5 és mínusz 15 fok lehet, nappal pedig plusz 2 és mínusz 3 fok között ingadozik majd a hőmérséklet.

A következő napokban még ónos eső is nehezítheti a közlekedést, amely miatt már adott ki figyelmeztetést a katasztrófavédelem. A jövő héten csütörtöktől havazás is várható.