Családi házak elektromos hálózatának költségei

Az ember, mikor új lakásra, vagy családi ház vásárlására adja a fejét, jó ha számol azzal a lehetőséggel, hogy fel kell majd újítani az elektromos hálózatot. De mikor érdemes kicseréltetni? Mikre figyeljük oda? Ezen kérdések megválaszolására törekszünk most.Mikor érdemes kicseréltetni a teljes elektromos hálózatot?

Amennyiben Önnek az 1970-es évek előtt épült a háza és még nem volt teljes körű vezetékcsere, érdemes megfontolni, hogy szakemberrel méreti fel a pillanatnyi elektromos hálózat állapotát a házban. Ezeknél az épületeknél gyakran előfordul, hogy az elektromos hálózatot földelés nélkül építették ki, vagy olyan alumínium vezetékeket használtak, melyeket védőcső nélkül építettek be. Ezek az elektromos vezetékek elavultak, életveszélyesek lehetnek, ki kell őket cserélni.

Általánosságban elmondható, hogy az elektromos hálózatok élettartama körülbelül 30 év. Ennyi idő alatt, az érvényes szabványok és a felhasználói igények olyan nagy mértékben változnak, hogy a csere elkerülhetetlenné válik. Ha mégis várnánk valami előjelet, akkor arra érdemes figyelni, ha túl sokszor lecsapódik a kismegszakító, vagy zárlatok keletkeznek, vagy kiolvad egy-egy biztosíték, szikráznak a konnektorok, égett bakelit szag terjed a lakásban, esetleg pislákolnak a lámpák.

Előfordul az is, hogy olyan nagy teljesítményű elektronikai berendezést szeretnénk beépíttetni, hogy ez is igényli a villanyvezeték rendszer felújítását. Mivel elég nagy felfordulással jár egy ilyen teljes körű kivitelezés, érdemes vagy a beköltözéskor felméretni, és ha kell megcsináltatni, vagy pedig, ha már ott lakunk, akkor egy felújítással éri meg egybekötni.

Mitől lesz biztonságos a ház elektromos hálózata?

Mivel egy hatalmas munkáról van szó, amely összetett feladatokat tartalmaz, ezért érdemes rá időt szánni. Ez egy kisebb lakás esetében (40-80nm) 5-10 nap. Viszont cserébe 30-40 évig nem lesz szükségünk, hogy újra hozzányúljunk az elektromos hálózat teljes egészéhez. Érdemes villanyszerelő tanácsát kikérni a méretezéshez, a rendszer megtervezéséhez. Inkább legyen túlméretezett a rendszer, mint alulméretezett. A későbbiekben esélyünk lesz, hogy a nagyobb terheléseket kibíró rendszerbe új, nagyobb teljesítményű gépeket kössünk be.

Milyen lépésekre számíthatunk?

A villanyszerelő elvégzi a munka felmérését, majd ad egy árajánlatot. Ha ezt elfogadtuk, indulhat a tervezés, amikor érdemes hangsúlyozni, hogy minőségi elemekből szeretnénk összeállíttatni az elektromos hálózatunkat. Ha elfogadjuk a tervrajzot (és az ezzel járó végleges költségeket), indulhat a kivitelezés. A bontással, illetve véséssel, szabaddá teszik a vezetékek járatait, majd csövezik, amibe belekerülnek az új vezetékek, kiépíti a biztosítótáblákat, kiépíti az egyelőre ideiglenes dugaljakat és világításokat. A következő lépés az állandó szerelvények felhelyezése lesz.