Bruttó nettó kalkulátor diákmunka

Mi az első, amit egy munkakereső megnéz egy álláshirdetésen? Természetesen a várható fizetés. Igen ám, de nem hátrány, ha tisztában vagyunk a feltüntetett szavak valódi tartalmával. Ilyen fontos kifejezések a nettó és a bruttó. Nézzük meg, hogy melyik mit takar.

Egy hirdetést látva rögtön találkozunk is a bruttó fogalmával. Ez azt a jövedelmet jelenti, amiben a munkaadó és a munkavállaló megegyezik az elvégzett munkáért. Ez az alapbérből és a bérpótlékokból áll, és teljes mértékben adóköteles. Persze nem mindegy, hogy milyen járulékokat vonnak le belőle. Ez mind attól függ, hogy milyen formában dolgozunk. Értem ezalatt, hogy munkaviszonyban, alkalmi munkában, iskolaszövetkezet keretében. Munkaviszony esetén a munkabérünket (bruttó bér) 15 százalékos személyi jövedelemadó, (szja) valamint 8,5 százalékos egészségbiztosítási járulék és 10 százalékos nyugdíjjárulék terheli, ami iskolaszövetkezeti munka esetén csak a 15%-os személyi jövedelemadóra redukálódik. Alkalmi munka esetében változó lehet a járulékfizetési kötelezettség.
Tehát ez az az összeg, amit csak papíron láthatunk.

Ebből következik, hogy a nettó bér, a már járulékoktól, adóterhektől mentes jövedelem, amit megkapunk, ami a bankszámlánkra kerül. Ezzel már nincs semmi kötelezettségünk, maximum megnézzük mire költjük. Vegyünk egy egyszerű példát. 1000 Ft a bruttó órabérünk. Iskolaszövetkezeten keresztül dolgozva, ez az összeg 850 Ft nettó jövedelemnek, míg munkavállalóként dolgozva ugyanez az összeg nettó 665 forint. Azért lássuk be, nem mindegy.

Manapság nagyon népszerű a diákmunka, mind 18 év alatt, mind nappali tagozatos felsőoktatási hallgatóként. Diákként vannak, akik egy kifejezett célért dolgoznak, ilyen egy új telefon, egy fesztivál finanszírozása. Felsőoktatási hallgatóként azonban ez talán kissé megváltozik, mivel a többség azért vállal munkát, hogy ne legyen szükséges felvennie a diákhitelt az egyetemi évek finanszírozására. Ilyenek például a lakhatás, megélhetés, tankönyvek költségei. Mivel ezek egyike sem olcsó, ezért a diákhitel havi összege sem elegendő mindenre, ha mégis úgy döntene a hallgató, hogy felveszi. Ezt általában ki kell egészíteni egy rész- vagy teljes munkaidős állásból származó jövedelemmel. Az anyagiakon felül sok diák nagyon tudatosan igyekszik már egyetemi évei alatt is építeni a karrierjét, ezért olyan munkát vagy gyakornoki helyet választ, ahol tapasztalatot szerezhet, használhatja a nyelvtudását és az egyetemen tanultakat.

Hogy hol találunk rengeteg diák munkalehetőséget? A MADS Iskolaszövetkezet oldalán mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt, hiszen a gyorséttermi munkától kezdve, az irodai munkákon át a gyakornoki lehetőségekig minden megtalálható, akár 1 napos alkalmi, vagy hosszabb távú munkára van szüksége, akár rész- vagy teljes munkaidőben. Minden hirdetés aktuális, amit igyekeznek naponta többször frissíteni.