Bővülhet az ingyenes gyermekétkeztetés, a gyed extra, a bölcsődei hálózat

Bővülne a családtámogatás, a gyermekvédelem, így a többi között az ingyenes gyermekétkeztetés, a gyed extra és a bölcsődei ellátás a napokban benyújtott családügyi törvényjavaslat nyomán – ismertette Novák Katalin és Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) két államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

gyermekétkeztetés

Fotó: Árvai Károly/kormány.hu

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondta: a törvénycsomag parlamenti elfogadása esetén a 2014-ben bevezetett gyed extra – amely munka mellett is lehetővé teszi a családtámogatás folyósítását – már nem a gyermek egyéves, hanem féléves korától vehető igénybe.
A bölcsődei diplomás nevelők jövedelme a jövő év elejétől havi 40-60 ezer forinttal is növekedhet a pedagógus-életpályamodell kiterjesztése nyomán. A bölcsődei modell 2017-től jobban alkalmazkodik a helyi igényekhez és több családhoz juthat el – tette hozzá.
Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár közölte: a jövő évtől minden iskolai szünetben kötelező lesz az önkormányzatok számára a rászoruló gyermekek napi egyszeri ingyenes étkeztetésének megszervezése. Az ehhez szükséges mintegy 4,5 milliárd forintot a kormány biztosítja majd. MTI

Vélemény, hozzászólás?