Beiktatták Nagykanizsán az új tiszteletbeli horvát konzult

Beiktatták hivatalába Koósz Attilát, a Horvát Köztársaság új Zala és Vas megyei tiszteletbeli konzulját szerdán azon a nagykanizsai ünnepségen, amelyet a budapesti horvát nagykövetség a horvát államiság és Horvátország európai csatlakozásának közelgő évfordulója alkalmából rendezett.
A rendezvényen Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete azt mondta: a horvát függetlenség kikiáltásának 27. és az ország európai uniós csatlakozásnak 5. évfordulója közeleg a napokban. Horvátország összes törekvése, a felszabadulástól az újjáépítésig, az európai és a transzatlanti integrációs törekvésig “egészen másként alakult volna Magyarország nélkül”.

(Fotó: Marin Skenderović – Facebook)

Hozzátette: Horvátország “emlékszik Magyarország segítéségére a nehéz napokban”, egyúttal “figyeli és megérti a mai Magyarországot”. Hangsúlyozta, hogy a magyarországi horvátok és a horvátországi magyarok kisebbségi jogai mindkét állam területén a legmagasabb szinten állnak Európában.
Firtl Mátyás volt KDNP-s országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió Magyar-Horvát Baráti Tagozatának volt elnöke arról beszélt, hogy a horvát és a magyar nép több mint ezer éven át együtt tudott működni békében és barátságban.
Felidézte, hogy június 25-én ünneplik a horvát államiság ünnepét, ezen a napon kiáltották ki ugyanis 1991-ben az ország függetlenné válását. Ennek kapcsán megjegyezte: jelenleg a magyar parlamentben éppen a magyar szuverenitás megerősítéséről szóló szavazás zajlik.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Nagykanizsa térségének országgyűlési képviselője levélben köszöntötte az ünneplőket, kiemelve, hogy a magyar és a horvát történelmet sok minden összeköti. Ma egy sikeres, jobb Európáért küzdünk közösen, a nagykanizsai konzulátus pedig élen jár a horvát és a magyar nemzet kapcsolatának szorosabbá tételében – fejtette ki köszöntőjében.

Dénes Sándor (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa polgármestere beszédében úgy fogalmazott: a történelem nagy viharai közepette az egymás szomszédságában élő települések gazdag és sokszínű kultúrát alakítottak ki. A saját tradíciók erős identitást teremtettek mindannyiunk számára, s csak az erős azonosságtudat, a hűség és a kötődés tud arra sarkallni, hogy büszkék legyünk szomszédainkra, és ők is szeretettel tekintsenek ránk.

Karagics Mihály, a Horvát Köztársaság nyugalomba vonuló tiszteletbeli konzulja arra emlékezett, hogy 1999-ben nyitották meg a nagykanizsai konzulátust a város, valamint Zala és Vas megye közgyűlése és a régió horvát kisebbségi szervezeteinek támogatásával.

Koósz Attila újonnan kinevezett tiszteletbeli konzul – aki civilben állatorvosként dolgozik Keszthelyen – arról beszélt, hogy a Zala és Vas megyében élő horvát kisebbség kapocs a két ország között, tudásuk és tapasztalatuk egyaránt nagy érték Horvátország és Magyarország számára is. Hozzátette: a két ország közötti jelképes hidak mellett nagy eredmény lenne, ha a régi tervek szerint Murakeresztúr és Kotoriba között közúti híd épülne a Murán. MTI