Banán terem a szennyvíztelepen

Idén tavasz óta működik a Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepen az az új technológiai rendszer, mely európai szinten is innovatívnak számít. A napi 80 ezer köbméter szennyvizet megtisztító telepen több tevékenységet végeznek párhuzamosan, miközben a terület úgy néz ki, mintha egy pálmaházban járnánk.

del-pesti-szennyviztisztito-telep
A telepen nincsenek kellemetlen szagok, és a 17 hektáros területen olyan új technológia működik, mely a szennyvíztisztításon kívül áramot is termel és élelmiszerek megsemmisítésében is közreműködik. A szennyvíztisztító, mely már több mint 60 éve működik, a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően Magyarország legkorszerűbb szennyvíztisztítójává vált.
A tisztítási folyamatokat mikroorganizmusok végzik, a medencékben rácsok segítségével gyűjtik össze a lebegő szennyeződéseket, míg a kavicsokat, homokot ülepítik, és a medence aljáról távolítják el azokat. A szennyvíz gyakran tartalmaz még olaj- és zsírmaradványokat is, ezeket légbefúvók segítségével a víz tetején gyűjtik össze, ahonnan könnyebb eltávolítani.

Bemutatóhely is

A dél-pesti szennyvíztisztító a korszerű technológiát nem csupán alkalmazza, hanem be is mutatja a téma iránt érdeklődő például iskolás csoportoknak, nyílt napot pedig évente egyszer tartanak, amikor az érdeklődő lakosság is bepillantást nyerhet az itt zajló folyamatokba. A bemutatóteremben érdekes kísérletet mutatnak be a szennyvíztisztítás lehetséges módszereiről, és a gyerekek játékos kísérletek során tanulhatják meg, amit érdemes megtudni a technológiákról. Ezt követően egy vezető segítségével bemutatják a csoportoknak a telepet, ahol nem csak a szennyvíztisztítás mikéntjét mutatják be, hanem az újrahasznosítás lehetőségeiről is beszélgetnek az érdeklődőkkel. A dél-pesti telep ugyanis nem csak a szennyvíz megtisztításával foglalkozik, hanem idekerülnek a vendéglátó-ipari és élelmiszercégek élelmiszerhulladékai is, melyet feldolgoznak és újrahasznosítanak.
A telepen egy régebbi technológiának köszönhetően már több mint 20 éve állítanak elő biogázt is a szennyvíziszap segítségével, melyből elektromos áramot és hőt termelnek. Ezt az energiát a telepen hasznosítják, szinte 100 százalékban fedezi az itt felmerülő szükségleteket.

Üvegházak, pálmaházak

Kétségkívül a telep legérdekesebb részei az óriási üvegházak, amelyekben az élő növényzet gyökérrendszere segít a szennyvíz megtisztításában. Ez az egyik legolcsóbb technológia és Európában itt, Dél-Pesten van a legnagyobb területű gyökérzónás szennyvíztisztítás. Az üvegházakban trópusi növények, köztük banánfa is található.
A megtisztított szennyvíz a Ráckevei-soroksári Dunába jut vissza.
 
Légy környezettudatos!
 
Amellett, hogy a szennyvíztisztító olcsón és fenntartható módon üzemel, van egy további üzenete is a rendszernek és a látványos üvegházaknak, ez pedig a környezettudatos szemlélet felkeltése a következő generációk számára. Ha néhány iskolásnak sikerül csak átadni azt az információt, hogy a szennyvíztisztítás és ezzel együtt az élővizek szennyeződése mekkora problémát jelent, vagy azt, hogy káros vegyszerek helyett, amihez csak lehet, használjanak környezetbarát tisztító- és vegyszereket, akkor már nem hiába nyitotta meg kapuit előttük a telep. Szükséges felhívni arra is a figyelmüket, hogy minél kevesebb olajos, zsíros szennyeződést juttassanak a lefolyóba, mert ez nehezen eltávolítható szennyeződés, másrészről könnyen dugulást okozhat. Dél-Pesten a technológiának köszönhetően szerencsére egyre tisztább víz kerül vissza a Dunába!