Azta! Három perc alatt takarít a mosórobot a kanizsai vasútnál

Nagykanizsán új vasúti mosót helyezett üzembe a MÁV-START. A modern és környezetbarát berendezés révén naponta akár 70-80 kocsit is megtisztíthatnak kívülről.

A járműtisztítási tevékenységet segíti ezentúl a Nagykanizsán elkészült modern, környezetbarát mosócsarnok, amely a napokban kapta meg a használatbavételi engedélyt.

(Szép új világ. A kézi takarítók már nem kellenek. Fotók: MÁV-START)

Korábban ott csak kézi mosásra volt lehetőség. A vasúttársaság saját keretéből, mintegy 400 millió forintért megépült új kocsimosó kapacitása teljes kihasználásával akár naponta 70-80 vasúti személykocsi külső tisztítása is megoldható. A korszerű rendszer segítségével egy jármű komplett külső tisztítása két-három perc alatt elvégezhető a korábbi kézi tisztítás 90 perces átlagideje helyett.

A berendezést a kefesorral és a hozzátartozó infrastruktúrával egy nyolcvan méter hosszúságú könnyűszerkezetes épületben alakították ki. A járművek tisztítását a külső hőmérséklet -5°C-ig nem befolyásolja. A mosócsarnok környezetbarát, a tisztítás során keletkező szennyvíz műanyag gyűjtőtálcába kerül, onnan ülepítőkön keresztül jut a szennyvízkezelőbe. A berendezés víztisztítási hatékonysága 84 százalékos, így a járműtisztítás csupán 16 százalékban igényel vízhálózatból nyert tiszta vizet – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.