Az óvodai gyermekfelügyeletről Nagykanizsán

Lassan két hónapja, még március közepén rendkívüli szünetet rendeltem el az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban. A nevelési intézményekben azóta ügyeleti rendszerben biztosítják a gyerekek felügyeletét.

Az ovisokkal kezdetben három tagóvodában foglalkoztak a szakemberek, ám a 152/2020. (IV.27) Kormányrendelet alapján múlt szerdától a Nagykanizsa Központi Óvoda összes tagóvodájában fogadják a kicsiket. Az adatok azt mutatják, szükség van az óvodák által biztosított gyermekfelügyeletre, hiszen múlt héten nagyjából megduplázódott az ellátott óvodások száma.

Dr. Némethé Kovács Edit intézményvezetőtől azt a tájékoztatást kaptam, hogy az ügyeletet fertőző betegségben nem szenvedő gyermekek számára biztosítják abban az esetben, ha a szülő vagy más törvényes képviselő munkavégzés vagy egyéb ok miatt ezt igényli.

A szülőnek felelőssége teljes tudatában, írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Az ügyelet igénybevételére a szándékot elektronikus levélben vagy telefonon kell jelezni a tagóvoda vezetőjének.

(Fotó: archív. A nemrég megújult Nagykanizsai – Palini óvoda)

Az ügyeletet kiscsoportos formában szervezik, csoportonként legfeljebb 5 gyermek felügyeletét tudják biztosítani.

A gyermeket az óvoda bejáratában fogadják, a szülők nem léphetnek be az óvoda épületébe.

Az óvodapedagógusok beosztását az ügyeleti igényekhez igazítják. Ez azt jelenti, hogy a gyermeket nem biztos, hogy saját óvónénije fogadja az óvodában.

Kérik, hogy az óvodába csak a legszükségesebb holmikat hozzák magukkal a gyerekek. Az ovisok játékaikat a fertőzésveszély elkerülése érdekében hagyják otthon.

Egymás iránti felelősség, önmérséklet, lemondás és kitartás. Ezekre van most leginkább szükség – tájékoztatott Facebook oldalán hétfőn Balogh László nagykanizsai polgármester.