Az év legdurvább vihara jöhet!

Mai napi előrejelzés (2018 szeptember 2).
Mai napunk időjárása némileg hasonlít majd a tegnapihoz, DE! Ha úgy alakul, az év legnagyobb durranását tartogatja a mai.
Mai nap folyamán a Dunántúlon a reggeli, a délelőtti és a kora délutáni órákig számíthatunk izolált cellák kialakulására elsősorban a Kaposvár- Győr között képzeletben meghúzott tengelyen. Zivatarok kialakulására szórványos jelleggel a Duna- Tisza közén élők, a Tisza vonaláig számíthatnak, attól keletebbre sajnos a légkör kellően száraz marad, hogy meggátolja a záporok, zivatarok kialakulását.






Mióta előrejelzést készítünk, még soha nem kellett használnunk a piros festéket, most úgy döntöttünk, eljött az idő.

A késő délután folyamán, olyan 18 órától viszont az események rohamosan beindulhatnak. Mióta előrejelzésekkel foglalkozunk, most először a Nagykanizsa-Kaposvár- Pécs tengelyen igen kedvező helyzet állhat elő komolyabb szupercellás események kialakulására, melyeket akár mezociklonális tornádó is kísérhet. A késő délután, kora este folyamán a zivatarok rendszerbe szerveződhetnek és észak- északnyugat felé haladva hagyhatják el az országot éjjel. A rendszer keleti ága is ígéretesnek látszik komoly viharvadászat szempontjából.

(Zivatar Nagykanizsán)

Az esetleges szupercellákat hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, erősen viharos- károkozó szél, valamint nagyobb méretű (2-5cm közötti) jég és akár tornádó is kísérheti a fentebb megemlített területeken.
Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy mi sem vagyunk tévedhetetlenek, de ha mégis a számításaink szerint alakulnak az események, az a 2018-as év egyik legjobb, ha nem a legjobb napja lesz viharvadász szemmel.
A pirossal megjelölt területeken a késő délutáni, esti órákban ha szupercellás eseményeket tapasztaltok, legyetek körültekintőek, vigyázzatok magatok, javatok és társaitok testi épségére.
Várjuk továbbra is képes, videós beszámolóitok, moderátoraink munkáját könnyítsétek meg, hogy a poszt írásakor feltüntetitek a pontos helyszínt.

Az előrejelzést Habi Attila a Viharvadászok tagja készítette!
(Forrás: ViharVonal Viharvadász Csapat)