Az avar- és kerti hulladék égetésének szabályairól Nagykanizsán

Tisztelt Kanizsaiak!

Az elmúlt napokban több önkormányzati képviselő és számos kanizsai lakos részéről érkezett hozzám, illetve a polgármesteri hivatal felé az égetés szabályaira vonatkozó észrevétel, jelzés, javaslat. Aktuális a kérdés és ezzel együtt a szabályozás tisztázása, hiszen a jó idő beköszöntével a családi házaknál időszerűvé vált a kerti hulladék eltakarítása.

Nagykanizsán önkormányzati rendelet írja elő az égetés szabályait. E szerint a város teljes közigazgatási területén TILOS égetni avart és kerti hulladékot (falomb, nyesedék, egyéb növényi maradványok)

  • ünnepnapokon és vasárnapokon,
  • valamint a május 1-től szeptember 30-ig tartó időszakban.
  • A városközpontban avart, kerti és egyéb növényi hulladékot március 1-31. és október 1-31. között a hét első kettő munkanapján 08.00 – 18.00 óráig lehet égetni az emberi tartózkodás céljára szolgáló épülettől legalább 25 méteres távolságra. Az év többi napján tilos az égetés!
  • Nagykanizsa belterületén avart, kerti és egyéb növényi hulladékot október 1. – április 30. közötti időszakban, a hét első kettő munkanapján 08.00 – 18.00 óráig lehet égetni az emberi tartózkodás céljára szolgáló épülettől legalább 25 méteres távolságra.
  • Közterületen az avar és kerti hulladék égetése az év minden napján tilos.
  • Külterületen (régi zártkerti ingatlanok; hegyi dűlők, hajlékok, pl. Cserfő, Kisbagola, Szabadhegy, Látóhegy egy része) az avar, kerti és növényi hulladék égetése az október 1-től április 30-ig terjedő időszakban az ünnepnapok és vasárnapok kivételével megengedett.

Felhívom a figyelmüket, hogy az önkormányzati rendelet az avar és növényi hulladék égetését szabályozza, kommunális-, veszélyes-, ipari- és egyéb hulladék égetése SZIGORÚAN TILOS!

A Katasztrófavédelem kéri, hogy az avar és kerti hulladék égetésekor könnyen éghető anyag (pl. fa, bokor, száraz fű) ne legyen a tűz közelében, ugyanis ezek könnyen meggyulladhatnak.

Fontos továbbá, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, hiszen ha a szél az égő leveleket felkapja, a tűzrakás környezete, vagy akár a szomszéd udvara is hamar lángba borulhat. Megfelelő mennyiségű oltóvíz meglétéről, kéziszerszámokról mindig gondoskodjunk a helyszínen és sose hagyjuk őrizetlenül a tüzet – tájékoztatott Facebook oldalán csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester.