Az a csodás chia mag

A chia mag nem túl rég kerül be a köztudatba, mint egy egészséges, rengeteg hasznos elemet tartalmazó, sokszínűen használható alapanyag. Lássuk mit is tudhatunk erről a szuper „mag”-ról.

A chia mag története

Az azték zsálya egy, már aztékok által is ismert és használt növény, melyet már az ókorban a táplálkozásuk alapjának tartottak. Később színesedett a felhasználási módja, csináltak belőle lisztet, olajat, valamint használták vallási szertartásokhoz is. Csak jóval később hódított újra teret, mivel elég kevés hely maradt, ahol termesztették. Napjainkban ellenben egyre nagyobb népszerűségnek örvend a chia mag jótékony hatása miatt.

Hasznos, de csak mértékkel

Egy növényi fehérjékben gazdag, de alacsony szénhidrát tartalmú, és alacsony glikémiás indexű magról beszélünk, éppen ezek miatt számos diétába, étrendbe tökéletesen beleilleszthető, többek közt az inzulinrezisztencia, cukorbetegség vonalon mozogva. A chia mag magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést és rengeteg vasat, káliumot, kálciumot tartalmaz. Mindezeken felül zsírtartalmának felét a natív Omega 3 zsírsav teszi, mely rendkívül magasnak számít.

Remek antioxidáns forrás és emellett nagy a vízmegkötő képessége. Éppen ennek – hogy nagy mennyiségű vizet képes megkötni – köszönheti a hátrányát, méghozzá, hogy tilos áztatás nélkül fogyasztani. Tehát mindenképp áztassuk be, lehetőleg fogyasztás előtt minimum 15-30 perccel. Étkezés után nem javallott a fogyasztása, mivel teltségérzetet ad, inkább kisétkezésre (tízórai, uzsonna) ajánlott.

Mindezek miatt a NÉBIH rendeletben szabályozza, hogy maximálisan napi 15 gramm chia mag fogyasztható, melynél véleményem szerit nincs is értelme többet fogyasztani. Csakis 100-200-500 grammos kiszerelésben árusítható, lédigben tilos. A napi ajánlott mennyiség túllépése emésztési problémákhoz vezethet.

Hogyan fogyasszuk?

Általában reggelihez vagy tízórai, illetve uzsonna idején szokták fogyasztani, legtöbbször müzlibe, zabkásába, reggelizőpehellyel. Nagyon fontos dolog, hogy be kell áztatni étkezés előtt, éppen ezért nem az a „bekapom, mert eszembe jutott” jolly joker étel.

Az egyik legkedveltebb fogyasztási módja chia pudingként. Általában 1-1,5 dl tejhez (vagy 1 pohár joghurthoz) 1 evőkanál chia mag szokott kelleni az ideális állag eléréséhez. Tehát egy tálba beleöntjük a tejet (lehet növényi- vagy sima tehéntej), beletesszük a chia magot, majd jó alaposan összekeverjük, míg az összes magot ellepi. Ízlés szerint tehető bele édesítő, cukor vagy méz. Ezután lefedjük és betesszük a hűtőbe minimum 30 percre. Mikor kivesszük, keverünk rajta egyet, látni fogjuk, hogy igényel-e még egy kis ázási időt. Ha igen, tegyük vissza, ha nem, akkor pedig tegyünk bele valamilyen általunk kedvelt gyümölcsöt. Bele is keverhetjük, tehetjük a tetejére, sőt rétegezhetjük is, ez már csak a mi kreativitásunkon múlik. Én általában piros gyümölcsökkel vagy banánnal szoktam fogyasztani. Mindezeken felül szokták kenyérbe sütni, vagy lisztként felhasználni, valamint mindenféle süteménybe használható, míg mértékkel teszik.

A Magzsola webáruházában a chia magot természetes formájában, illetve édességben és zabkásában is megtalálhatjuk. Ha még nem kóstolta a kedves olvasó, ne hagyja ki, egy próbálkozást mindenképp megér.