Ausztriában májusban kinyitnak a vendéglátóhelyek és az iskolák

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása – jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedden Bécsben, a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések további enyhítését bejelentve.

„Jó úton vagyunk”, az óvintézkedések hatásosak – jelentette ki. A hétvégén száz alá csökkent az új fertőzöttek számának napi növekedése, és ez nemcsak Európában, hanem világviszonylatban is a legjobb eredmény – tette hozzá.

A jövőbeni enyhítésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: „annyi szabadságot kell adni, amennyi lehetséges, és annyi korlátozást kell érvényben hagyni, amennyi szükséges”. Kifejtette: fokozatosan, óvatosan folytatják az ország újranyitását, és folyamatosan figyelik a koronavírus terjedésével kapcsolatos számokat, hogy szükség esetén „behúzhassák a vészféket”. A kancellár felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az enyhítések bevezetésével folyamatosan nő az egyének felelőssége is.

Az újranyitás részleteit ismertetve azt mondta: kedden kinyitottak a kisebb üzletek, május elsején pedig valamennyi üzlet újranyithat, és a szolgáltatások, így többek között a fodrászatok is fogadhatják a vendégeket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szájmaszkot kell viselni, és be kell tartani a kötelező távolságot.

Az iskolákban május 4-től megkezdődik az érettségire, illetve a záróvizsgákra való felkészülés, május közepétől pedig az alsóbb iskolai osztályokban is folytatódhat a tanítás, de ennek részleteiről később tájékoztatnak – tette hozzá.
A vendéglátóhelyek május közepén nyithatnak, de a munkatársaknak szájmaszkot kell viselniük.
A templomokban május 15-től tarthatnak istentiszteleteket.

Az április végéig érvényben lévő kijárási korlátozások esetleges meghosszabbításáról később döntenek majd.

Kurz leszögezte, hogy a határellenőrzések megszüntetése, illetve az utazási korlátozások feloldása is a koronavírus terjedésével, illetve megfékezésével kapcsolatos számok függvénye, ezekről a szomszédos országokkal egyenként tárgyalnak.
A kancellár közölte, hogy ő maga a tervek szerint Ausztriában tölti majd nyári szabadságát.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy az újranyitás második szakasza nehezebb lesz az elsőnél, mivel nincsenek tapasztalatok arra vonatkozóan, hogyan lehet a korlátozások enyhítésével egy időben megakadályozni a vírus terjedésének esetleges újbóli felgyorsulását. A tárcavezető ismertette, hogy eddig 14 845-an fertőződtek meg koronavírussal, hétfő óta 78 új beteget diagnosztizáltak. „Feltűnően pozitív trend” figyelhető meg szerinte, a betegek száma ugyanis folyamatosan csökken: jelenleg 3,411 beteget tartanak nyilván, közülük 756-an szorulnak kórházi kezelésre, 196-an vannak intenzívosztályon. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 483-an haltak bele.

Karl Nehammer belügyminiszter ismertette, hogy a koronavírus-járvány kapcsán bevezetett korlátozások megszegése miatt 28 ezer feljelentés történt.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy tárgyalásokat folytatnak az Ausztriával szomszédos országok, így Németország, Csehország és Magyarország belügyminisztereivel az utazási korlátozások esetleges visszavonásáról. Az a cél, hogy a határellenőrzések megszüntetésével együtt valamennyi országban sikerüljön megfékezni a koronavírus terjedését – mondta. Noll Katalin/MTI