Átadták a hévízi elkerülő út utolsó szakaszát

Átadták csütörtökön a 76-os főút hévízi elkerülő szakaszának utolsó, mintegy 8 kilométeres szakaszát, amellyel teljessé vált a fürdővárost és a környező településeket is elkerülő 11 kilométeres új útvonal.

A járműforgalom csütörtök délben indulhatott el az új úton, amelynek egyes szakaszait az elmúlt években már megnyitották. A Keszthely és Alsópáhok közötti, a 75-ös főút nyomvonalában lévő, közel 2 kilométeres útvonal korszerűsítését 2012-ben fejezték be, tavaly pedig ennek Hévíz irányába tartó folytatását avatták fel.
A mostani, mintegy 8 kilométeres útszakasz több mint felén kétszer két sávos útpályát alakítottak ki.
Loppert Dániel, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója az avatáson elmondta: az új út nemcsak az átmenő forgalomtól mentesíti a fürdővárost, de gyorsabb eljutást tesz lehetővé Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között. Hozzátette, hogy a nettó 4,4 milliárd forintos költséggel – 85 százalékban európai uniós forrásból, 15 százalékban magyar állami finanszírozással – megépült úthoz jövő májusra egy 700 méteres csatlakozást is építenek Nemesbük felé.
Manninger Jenő országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, hogy a korábban és most átadott, Keszthelyt és Hévízt elkerülő utak nemcsak a helyben élők, hanem az ide pihenni érkezők számára is kiemelt fontosságúak. Budapest után az ország második legjelentősebb turisztikai térségének könnyű megközelíthetősége a a vonzerőt is növeli, ami több vendéget és ezáltal több munkahelyet is jelenthet az itt élőknek.
Hozzátette, hogy az átmenő forgalomtól felszabaduló Hévízen most már lehetővé válik a gyalogos zónák kiterjesztése. A tágabb térségben nem áll le az útfejlesztés, az elképzelések között szerepel a 76-os útnak az osztrák határ irányába, illetve az M7-es autópályához vezető szakaszainak korszerűsítése, továbbá a 8-as főút felújítása.
Kepli József, Hévíz alpolgármestere (Fidesz-KDNP) arra is kitért, hogy a fürdővárosban valóra válhat a régi terv, hogy áthelyezzék a gyógytó mellől az autóbusz-pályaudvart. Ezzel a lépéssel azt is lehetővé teszik, hogy Hévízen kialakítsák a ma még hiányzó közösségi közlekedési rendszert. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?