Amit a műtárgyak költöztetéséről tudni érdemes

Egy műtárgy költöztetése nem könnyű feladat, hiszen még ha viszonylag egyszerűen be is tudjuk csomagolni, a felbecsülhetetlen értéke miatt hatalmas stresszforrás lehet a szállítása. Mivel azonban az ilyen műtárgyak jelentős része nem pihen évtizedekig egy helyen, hanem akár kiállításról kiállításra jár, ezért szükség van olyan költöztető cégekre, amelyek ezt a hatalmas feladatot leveszik a vállunkról.

Miért jár a műtárgyak költöztetése kiemelt figyelemmel?

Egy profi költöztető cég megbízása esetén nem kérdés, hogy minden ingóságunkat megfelelő körültekintéssel fogják becsomagolni és szállítani, jelentősen csökkentve az esélyét annak, hogy a holminkban kár keletkezzen. Azonban a nem túl értékes dolgok esetén nem feltétlen van szükség speciális csomagolásra és túlzottan óvatos kezelésre, ugyanakkor az értékesebb dolgok ebben az esetben is kiemeltebb figyelmet kapnak.

Hatványozottan igaz ez akkor, ha műtárgyszállításra kerül a sor, hiszen ezekben az esetekben egy óvatlan pillanat során keletkezett sérülés is hatalmas károkat jelenthet. Éppen ezért a legfontosabb dolog a műtárgyak költöztetése során a speciális csomagolás, amivel biztosítható, hogy a szállítandó műtárgy tökéletes állapotban fog az új helyére megérkezni.

Hogyan kell a műtárgyakat csomagolni?

A műtárgyak költöztetésének biztonságát a speciális csomagolóanyagok biztosítják. Ugyanis ahhoz, hogy a csomagoláson belül optimális maradjon a páratartalom és a hőmérséklet, valamint megóvjuk a műtárgyat a nedvességtől és az esetleges tűzkártól, speciális tulajdonságú anyagokra van szükség.

Vannak azonban olyan értékkel bíró műtárgyak, melyek csomagolásához még egy asztalos mester megbízására is szükség van, aki képes egy olyan egyedi faládát készíteni, melybe tökéletesen beleillik az adott műtárgy. Nyilvánvalóan ekkor sem csak a ládába helyezzük a műkincset, hanem először ki kell tömni a ládát több réteg csomagolóanyaggal, és behelyezés után szintén újabb rétegek kerülnek a műtárgyra, és ezután szabad csak lezárni a faládát.

Először túlzásnak tűnhet egy ilyen csomagolás, de műkincsek esetén nincs túlbiztosítás. Többek között azért sem, mert bár egy kisebb sérülést a restaurátorok ki tudnak javítani, de ha súlyosan sérül a műtárgy, akkor még a legprofibb restaurátor sem fog tudni vele csodát művelni.

Hogyan zajlik a műtárgyak szállítása?

A műtárgyak szállítása sem kevésbé speciális eset, mint azok csomagolása. Ugyanis ehhez ki kell választani egy olyan napot, illetve napszakot, amikor a balesetek esélye nagyon alacsony. Jellemzően az éjszakák ideálisak erre, kivéve, ha vihar, nagy köd vagy hóesés tarkítaná az utat. Ebben az esetben a szállításra ki kell jelölni egy másik időpontot.

Amennyiben te is olyan költöztető céget keresel, mely rendelkezik kellő tapasztalattal műtárgyak költöztetésében, vedd fel a kapcsolatot a Visszuk.hu szakembereivel!