Alpolgármestert nevezett ki, visszahívta a tanácsnokokat a nagykanizsai polgármester

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben az önkormányzat közgyűlésének jog- és hatásköreit a polgármester gyakorolja.

Éppen ezért a városért és polgáraiért érzett felelősségtől vezérelve a következő bejelentéseket teszem a törvényi felhatalmazással összhangban:

1. Mivel egy város veszélyhelyzetben nem maradhat döntéshozó vezető nélkül, és sajnos bármelyikünkkel, így velem is történhet nem várt esemény, ezért alpolgármestert nevezek ki a veszélyhelyzetre való tekintettel.

2. Jelen helyzet kezelése kapcsán a költségvetésre súlyos terhek hárulhatnak, ezért a legszigorúbb takarékosság jegyében a képviselői tevékenységgel összefüggésben lévő tiszteletdíjakat a 2019-es önkormányzati választások előtti szintre állítom vissza. Az önkormányzat pénzügyi forrásainak most, a város biztonságos működtetése mellett a veszélyhelyzettel összefüggő, az emberek biztonságát, szükség szerinti ellátását biztosító kiadásokat kell szolgálnia.

3. Mivel a veszélyhelyzet és a járvány megfékezése gyors és operatív, akár azonnali döntéseket igényelhet, élek a törvény által rám ruházott rendkívüli jogaimmal, így a jövőre vonatkozóan gyakorlom a közgyűlés és a bizottságok döntési hatásköreit. A tanácsnoki rendszer költséges fenntartása miatt a jövőre való tekintettel visszahívom az öt tanácsnokot, a rendkívüli helyzetben nincs lehetőség parttalan vitákra, most gyors, operatív, felelősségteljes munkára van szükség.

4. A továbbiakban gyakorlom az önkormányzati cégek feletti tulajdonosi jogokat.

5. Alpolgármesternek a másfél évtizedes önkormányzati tapasztalattal bíró Bizzer András képviselőtársamat nevezem ki.

Meggyőződésem, most mindennél fontosabb a veszélyhelyzet kezelése, közösségünk biztonsága, és az, hogy Nagykanizsa mindent megtegyen a járvány terjedésének lassítása, az itt élők egészségének megóvása érdekében. A jelenlegi helyzetben eljött az idő, hogy mindenki bizonyítsa, képes az összefogásra, az együttműködésre.

Köszönöm figyelmüket, mindenkinek jó egészséget kívánok!

Nagykanizsa, 2020. március 20.

Balogh László

Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere” – kaptuk a tájékoztatást pénteken délután a nagykanizsai polgármesteri kabinet részéről.

(Fotó: Balogh László – Facebook)

A történtekkel kapcsolatban dr. Fodor Csaba az Éljen Városunk Egyesület közgyűlési frakcióvezetője azt nyilatkozta: „Mi továbbra is a polgármester úr rendelkezésére állunk, de a meghozott döntéseiért övé a felelősség.” (Videók: Kanizsa Újság/Kanizsa TV)