Állás általános iskolai végzettséggel

Manapság Magyarországon a regisztrált munkakeresők közel fele szakképzetlen, általános iskolai végzettséggel, esetleg gimnáziumi tanulmányokkal rendelkeznek. Így elég korlátozott az általuk elérhető munkalehetőségek köre, vagy legalábbis egy elég szűk tartományban mozog. Mégis, bármily hihetetlen, a munkaadók szerint nagyon nehéz megbízható fizikai munkást találni. Hogy miből válogathat, aki általános iskola végzettséggel keres munkát? Ilyen például a gépkezelő, összeszerelő, betanított munkás, mezőgazdasági munkás, ezeknek a betöltésért nem állnak kígyózó sorok.

Lássuk csak, melyik munkánál mi jelenthet előnyt. Ezek egyikéhez sem kell több 8 általánosnál, szakmai előéletet és szakképzettséget sem igényel. Mezőgazdaság, gyártóipar: jó fizikum, talpraesettség, jó kézügyesség és terhelhetőség. Gépkezelő: jó kézügyesség, rugalmasság, munka iránti érdeklődés. Csomagolás, címkézés: orvosi alkalmassági, erkölcsi bizonyítvány, többféle műszak vállalása. Operátor: előny a gépek ismerete, de ha nem, akkor is betanítanak, erkölcsi bizonyítvány. Segédmunkás: többnyire fizikai munka, jó fizikum, terhelhetőség, és nem árt a precizitás sem. Előny, ha jól tudsz csapatban dolgozni, és tudsz utasítást maradéktalanul végrehajtani. Komissiózás: megbízhatóság, érdeklődés, többféle műszak vállalása. A komissiózás röviden az a feladatkör, amikor mi interneten rendelünk valamit, a webshop raktárában pedig kiválogatják, összecsomagolják, felcímkézik azt.

Ahogy az előbbiekben utaltunk rá, többféle munkaidős állást különböztetünk meg. Ilyen a teljes és a részmunkaidős állás. A teljes munkaidő a napi 8 vagy heti 40 óra munkát takarja, ami a Munka Törvénykönyve alapján átlagosan havi 21,75 nappal számolva havi 174 óra munkát jelent, a részmunkaidős pedig az, ami 8 óra alatti óraszámmal végezhető. Létezik továbbá 1, illetve több műszakos állás is. Az egyműszakos leggyakrabban 8-12 órás, de ugyanez lehet több műszakos is, hiszen 12 óra esetében kétszer 12 óráról, 8 órás esetében háromszor 8 óráról beszélünk. Ezek közül általában 2 félét kötelező vállalni, például reggeles, délutános, éjszakás. Ezek kiadása heti váltásban történik. Bérezés szempontjából is különbség van a teljes és a részmunkaidős között, a teljes munkaidős fizetés egész jól hangzik, hiszen benne vannak a bérpótlékok is, mint a vasárnapi munkavégzés, ünnepnapi, túlóra, ügyelet. Ezeken felül néhány helyen oda vannak írva az esetleges fizetésen kívüli, nem pénzbeli juttatások is.

Aki munkát keres, bátran tanulmányozza át a MADS Marketing Kft. oldalán található álláslehetőségeket. Nagyon sokan keresnek raktári árukezelőket, kisegítőket, címkézőket, valamint komissiózáshoz munkaerőt.