Akciófilmszerű menekülési kísérlet a fiatalkorú lánnyal

Fegyverrel fenyegetve próbált autót lopni Nagykanizsán egy 55 éves férfi és 15 éves nevelt lánya, akik egymással szerelembe esve külföldre akartak szökni a gyámhatóság elől – közölte honlapján kedden a rendőrség.

Az egyik zalai településen élő 15 éves lány anyjának lett élettársa egy éve az 55 éves H. L. Hamarosan az iskolában is elterjedt titkolt kapcsolatuk híre, a gyámhivatal ezért ultimátumot adott az anyának, hogy ha a férfi nem költözik el, akkor kiemelik a lányt és a testvérét a családból.

A férfi szerdán azt mondta, hogy Nagykanizsára megy albérletet nézni, és – az anya akarata ellenére – vele ment a lány is. Valójában azért indultak el, mert kitervelték, hogy autót lopnak és külföldre menekülnek.
A férfi az egyik nagykanizsai bevásárlóközpont parkolójában egy 33 éves helybeli nő hátához szorította riasztópisztolyát, hogy megszerezze tőle az autóját. Az anyósülésre ültette a nőt, a lány pedig hátulról a fejének szegezte a fegyvert.

Miután elindultak, a férfi a nő telefonját, majd az autó forgalmiját követelte, de az asszony azt állította, hogy egyik sincs nála. A sofőr egy elhagyatott útszakaszon megállt, hogy kiszállítsa a nőt, akinek ekkor sikerült kivennie a kulcsot a gyújtáskapcsolóból, és elfutott. A lány és a férfi ezek után elmenekült a helyszínről.

A tulajdonosa egy idő után visszament az autóhoz, és hívta a rendőrséget. Néhány perc múlva a rendőrök Nagykanizsa belvárosában igazoltatták a személyleírás alapján felismert párt, és a férfinél megtalálták a riasztópisztolyt is, tele gáztöltényekkel.
A rendőrségen mindkét gyanúsított részletes beismerő vallomást tett, a lány azt is mondta, hogy nem tud a férfi nélkül élni.

A rendőrség jármű erőszakkal, illetve élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel, fegyveresen elkövetett önkényes elvétele, valamint személyi szabadság felfegyverkezve elkövetett megsértése miatt indított eljárást a két ember ellen. A lány szabadlábon védekezik, a férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. – adta hírül az MTI tegnapelőtt.

Azóta ma reggel a TV2 Mokka c. műsorában is beszámoltak az esetről az éppen szolgálatban lévő rendőrök, Császár Csilla és Dézsényi Renáta, a ZRFK szóvivője, Nothoff Ingrid, és a klinikai szakpszichológus, Makai Gábor segítségével. A riportból megtudtuk, hogy a sikeres elfogáshoz a szolgálatban lévő rendőrök gyors reagálása és helyzetfelismerése, valamint a fenyegetést elszenvedő áldozat lélekjelenléte is hozzájárult, elkerülve egy komolyabb bűncselekmény megvalósulását.

A kihallgatások során kiderült a férfi elmondásából, hogy az elkövetők között  nem állt fenn szexuális, vagy szorosabb érzelmi kapcsolat, ám a lány által tanúsított viselkedés egészen más helyzetet mutat, ami igen bonyolulttá teheti az ügyet a pszichológus szakember szerint. A lényeg mindenesetre, hogy a körülmények közepette nem történt nagyobb baj…

Ilyenkor sokakban merül fel, hogy “csak a munkájukat végezték”, “nagy szám…”, de legyünk őszinték: ha tudná, hogy veszélyes, fegyveres bűnözőről van szó, akkor is természetes a reakció?

Köszönjük a rendőrnők munkáját!
A riport megtekinthető:

Vélemény, hozzászólás?