Adósságrendező hitel kinek és miből?

Sajnos sokszor szembesülünk azzal a problémával, hogy túl sok hitelt vettünk fel és már nem tudjuk hogyan és miből törleszteni azt. Erre az esetre találták ki az adósságrendező hitel formáját, amellyel a bankok lehetőséget adnak arra, hogy könnyedén törleszteni tudjuk a meglévő hiteleket. A bankok is látták a felmerülő problémát, amely az egy háztartásban felmerülő több hitel kapcsán merült fel.

adossagrendezo-hitelek

Mikor rendezzük adósságainkat

Az adósságrendező hitel esetében arról van szó, hogy az egy háztartásban felmerülő többféle hitelt egy hitellé alakítja – hívja fel a figyelmet a hitelmindenkinek.hu szakértője. Akkor is érdemes az adósságrendező hitel lehetőségét igénybe venni, ha az egy háztartásban lévő hitelek megfizetése meghaladja a háztartás teherviselő képességét. Az adósságrendező hitel célja, hogy egyetlen hitellel válthassuk ki az eddig felmerült hiteleket, méghozzá egy olyan hitellel, amely jobb feltételek biztosít számunkra, mint az eddigiek. Az ajánlatok alapján például lehetőség van arra, hogy a havi törlesztő-részlet nagyságát csökkentsük a háztartás számára.

Az adósságrendező hitel felvételének folyamata

A bankok által kialakított feltételek alapján csak az a személy válthat ki adósságrendező hitelt, aki a  korábbi hiteleknél megfelelő fizetési magatartást nyújtott. Ez egy természetes és érthető feltétel. Azok az ügyfelek, akik késedelmesen törlesztettek és különféle problémákba ütköztek a hitelek kiváltása kapcsán nem jogosultak az adósságrendező hitelkérelem elfogadására. A bankok bevétele egyértelműen az adósságok befizetéséből származik, tehát érthető a feltétel, hogy az eddig rendszertelenül törlesztő ügyfél felé történő bizalom megtörik.
Ezzel kapcsolatban is van pár engedmény, például ha már 6 hónapja passzív az állapot, tehát ha már 6 hónappal ezelőtt törlesztett az ügyfél, akkor kérheti az adósságrendező hitelt. Természetesen a bankok mindent próbálnak szem előtt tartani, és minden lehetőséget vizsgálnak. A bank a hitelmúltat is rendkívül részletesen vizsgálja, némely esetekben óriási mennyiségű dokumentációt kérhetnek be.
Az adósságrendező hitel felvételének problémás oldala az, hogy a különböző szolgáltatónál fennálló hiteleket szabályosan kell igazolni, amely egy kitartó és hosszabb utánajárást igényel. Ennek ellenére az adósságrendező hitel kérelme nem annyira bonyolult. A kérelmi folyamat és a kizáró tényezők is leginkább a hitelkiváltó hitelhez hasonlítanak.
A másik fontos a dolog, amire oda kell figyelni az adósságrendező adó kérelme kapcsán, hogy mekkora a kiváltandó és adósságrendezésbe bevonható hitelek darabszáma egy háztartásban. Ez azért van, mert sok esetben abba a problémába ütközik az ügyfél, hogy azt hiszi nincs tartozása, hogy rendben törlesztette az eddigi hiteleket, ám kiderülhet, hogy egy helyen késedelem lépett fel, hiszen már annyi helyre tartozik, hogy nem tudja számon tartani az adósságok befizetését. Az adósságrendezésbe bevonható hitelek darabszáma íratlan szabály a bankoknál, hiszen egyszerűen azok a háztartások, amelyek tökéletesen működnek, még ott is becsúszhat egy-egy kifizetetlen tartozás a rengeteg hitel miatt.
Ezek olyan apróbb figyelmetlenségekből is következhetnek, mint az, hogy kiesik egy jövedelem, késik a fizetés, megemelkedik a törlesztőrészlet, stb… Ezek azok a helyzetek, amelyeket a bankok képesek felmérni, tehát egy-egy ilyen alkalom nem lehet kizáró ok.
A háztartásokban, ahol már sok hitelt vettek fel, általában az adósságrendező hitel jelenti a mentsvárat, az utolsó reményt, hogy valahogy törleszthessék az adósságokat. Érdemes a bankok ajánlatáról tájékozódni, kikérni szakemberek véleményét, a költségkalkulátor segítségét igénybe venni. Ha már úgy tűnik, hogy semmi megoldás nincs, akkor is itt az adósságrendező hitel.

Vélemény, hozzászólás?