A nagykanizsai Science Parkról tartott sajtótájékoztatót az ÉVE frakció

Ma délután a kanizsai Városháza sajtótájékoztatót tartott az ÉVE frakció részéről dr. Fodor Csaba frakcióvezető és helyettese, Horváth Jácint. A rendezvényen technikai okok miatt nem tudtunk részt venni, de megkaptuk az elhangzottakról készült sajtóanyagot, amely így szól.

„Örülünk, hogy most már megalakult a MOL-PE Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt, veszprémi székhellyel. Reményeink szerint ez a cég meg fogja valósítani a Sience Parkot Nagykanizsán. Kiemelten fontosnak tartottuk és tartjuk ezt a fejlesztést, így végre Kanizsa is kap vissza a Kormánytól, ezért még március 7-én egyeztetést kértem az ÉVE frakció nevében Dr. Gelencsér András egyetemi tanár, rektor úrtól.

(Fotó: az Éljen Városunk Egyesület sajtóanyaga. Középen b-j: Dr. Fodor Csaba, Horváth Jácint)

Ahhoz, hogy a Science Park szerves részévé tudjon válni Nagykanizsa életének, szükséges a város szerkezetét érintő egyéb fontos fejlesztéseket is megvalósítani. Ilyenek lehetnek:

  • fejleszteni kell azt úthálózatot, így most lehetőség nyílik a már sok-sok év óta kért Kalmár utca kikötésére a 7-es elkerülőig.
  • emellett lehetőség nyílna a szintén évek óta kért Dózsa György utcai átkötésre a Kalmár utcára, a Magyar utcát tehermentesítve
  • meg kellene valósítani a Camping út és Kalmár utca összekötését új feltáró út építésével, mely a kialakuló Sience Park északi oldalán a Park jobb megközelíthetőségét is szolgálná, de ezen túl lehetőséget teremt a 7-es elkerülőig terjedő területek ipari célra (akár Ipari Park kialakításával) való hasznosítására is és a Vár út tehermentesítésére.
  • természetesen a fejlesztés keretében a meglévő útjainkat is fel kell újítani (Camping út, Vár út, stb.)
  • meg kell vizsgálni egy intermodális autóbusz-vasút csomópont kialakításának lehetőségeit a Vásárcsarnok mögött.

A Science Park projekthez kapcsolódóan meg lehet kezdeni a régóta, még Litter Nándor polgármester úr idején megfogalmazott programot a geotermikus energia több célú felhasználására. Ezen megújuló energia Nagykanizsa környékén fellehető, elég csak a bajcsai kutakra gondolnunk.

Azért tesszük meg most javaslatainkat, mert ezek megvalósulásának előfeltétele a város szabályozási előírásainak, terveinek módosítása, mely módosítás viszont időbe telik, és a szükséges engedélyek kiadását hátráltathatja hiányuk.

Mindezeken túl rendkívül fontos, képviselőtársaink által már korábbi években is többször hangozatott oktatási, kulturális és szabadidős lehetőségek bővítése, annak érdekében, hogy vonzóvá tudjuk tenni városunkat az ide települő beruházások szakembereinek, családjaiknak. Ennek feltétele az idegen nyelvű képzésen alapuló óvodai, általános iskolai, középiskolai oktatás megteremtése, elindítása. Ezt már sok-sok esztendeje kérték képviselőink, most elengedhetetlen ennek a megvalósítása.

Arra kérjük Balogh László polgármestert, hogy e fenti célokat tegye magáévá, amennyiben szükségét látja, úgy ezeket egészítse ki, és képviselje a megbeszéléseken.”

A sajtóanyagot dr. Fodor Csaba és Horváth Jácint írták alá.