A Nagykanizsai ingatlanpiac helyzete

Az ingatlanpiac helyzete sokak figyelmét felkeltette az elmúlt években. A lakásárak folyamatos emelkedése a fővárosban és nagyobb vidéki városokban is jelentős volt. Ebben a cikkben főleg a Zala megyei ingatlanpiacról lesz szó.

Miért érdemes Nagykanizsán ingatlant vásárolni?

Amíg a fővárosban hihetetlen magas lakásárak vannak, addig Nagykanizsán sokkal alacsonyabb négyzetméter árakkal számolhatunk. A budapesti lakások a belvárosban már lassan a 2 millió forint / négyzetmétert is elérhetik, amíg Nagykanizsán ez az összeg 150-250 ezer forint / négyzetméterre tehető. Igaz azonban, hogy Budapesthez képest kevesebb lakást kínálnak eladásra itt. Az eladó házakkal egészen más a helyzet. Budapesten horribilis összegekért árulnak még a külkerületekben is házakat. Ezzel szemben Nagykanizsán a pesti árak töredékéért is kaphatunk, igaz valószínűleg felújításra szoruló ingatlanokat.

A kedvező árak mellett a jobb munkalehetőségeket és a Balaton közelségét is szeretik az itt élők. Persze sokan csak nyaralni járnak ide.

Zala megyei ingatlanpiac

Az ország többi részéhez hasonlóan Zala megyében is drágultak az ingatlanok. Itt nagyjából 3-5%-al a korábbi évekhez képest. A Nagykanizsán kívüli Zala megyei települések fő vonzereje az országos szinten még mindig alacsonynak mondható ingatlanárakban és az országhatár közelségében rejlik. A 2019-es trendekhez továbbra is hozzátartozik, hogy a fiatalok (20-30 év között) előszeretettel dolgoznak külföldön.

Aki nem annyira ambíciózus, hogy el is hagyja Magyarországot, azoknak a Szepethez, Zalakaroshoz vagy éppen Munkakeresztúrhoz hasonló kisebb települések ideálisak. Itt ugyanis nagyon olcsón tudnak ingatlanhoz jutni, valamint könnyen találnak a közeli országok valamelyikében (Ausztria, Szlovénia, Horvátország) munkát is. Ettől függetlenül így is a nagyobb városokat preferálják, főleg akik még egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat is folytatnának.

A fiatal korosztály preferenciáján kívül komoly akadály a zalai ingatlanpiac számára az is, hogy a legtöbb eladásra kínált ingatlan felújításra vagy legalábbis átalakításra szorul. Ez magasabb fokú tervezést és tőkebefektetést igényel, így még kevésbé teszi kívánatossá a térséget ingatlanpiaci szempontból.