A műszaki ellenőr munkája nélkülözhetetlen

A műszaki ellenőr szerepe kulcsfontosságú mindenféle építkezés során. Anyagi és műszaki biztonságot is nyújt a beruházóknak, akik így rengeteg fejfájástól és felesleges kiadástól mentesülhetnek. Azok, akik ezen szolgáltatás igénybevételén szeretnének spórolni, pontosan ezt nem veszik figyelembe, hogy a műszaki ellenőrzés kihagyása csak még nagyobb kiadásokat eredményezhet, és így hosszútávon nem kifizetődő a stratégiájuk.

A felelős műszaki ellenőr feladata sokkal összetettebb, mint azt bárki elsőre gondolná

Ismerve a szabványokat, a biztonsági és a vonatkozó jogszabályokat, mindenre figyel és mindent észrevesz, azt is, amit az építtető nem. Már a szerződés kötések során is jelen van és felügyeli, hogy a projekt a jogszabályokban meghatározott kivitelezési terveknek megfelelően legyen előkészítve.

Ugyanakkor a felel a dokumentációk elkészítéséért, az építési napló vezetéséért és az átlátható, visszakövethető adminisztrációért. Ha bármi történik az építkezés során, például valamiért szembekerül a beruházó a tervezővel, a kivitelezővel, az alvállalkozókkal vagy esetleg a hatóságokkal, akkor így a műszaki ellenőr konkrétumokkal a kezében képviselheti az ügyfele érdekeit. Ez kisebb, családi házak és csarnok építés esetében is ugyanolyan fontos.

Bár az utóbbi egy minden téren nagyon volumenű projekt, a szaki feladatköre mindig egyformán sokrétű A fenti említetteken kívül, például soha nem maradhat el a számlák és az engedélyhez kötött feladatok elvégzésének ellenőrzése, ahogy az esetleges hibák listázása sem. Sőt, ezek javíttatását is nyomon kell kövesse.

A csarnok építés sem feltétlenül jelent extra kihívást

Egy ipari csarnok építése „csak” annyiban különbözik a kisebb építkezésektől, hogy minden téren nagyobban kell gondolkodni. Eleve maga a megvalósítandó épület jóval méretesebb, mint egy lakóház, így több anyagra, emberre, eszközre lesz szükség. Értelemszerűen ezek felügyelete, menedzselése is némileg nehézkesebb, mint egy kisebb projekt koordinálása, de egy rutinos műszaki ellenőr minden esetben ugyanúgy helyt tud állni.