A legjobb Linux Szerver disztró 2019-ben

Meglehetősen nehéz döntés kiválasztani a legjobb 2019-es Linux Szerverdisztrót, hiszen a Debian, az Ubuntu és a SUSE meglehetősen szoros mezőnyt alkotnak. Emiatt aztán a legfontosabb szempontok összehasonlításával törekedtünk a sorrend felállítására, hogy segítsünk mindenkinek választással kapcsolatban.

  1. helyezett a Debian
  • Stabil
  • Hosszú távon használható
  • Sajnos korlátozott számú alkalmazás érhető el

A Debian egy már több, mint 20 éve a piacon lévő operációs rendszer és a fejlesztők elsősorban a stabilitásra fókuszáltak az évek alatt. Ez nyilván elsődleges fontosságú egy szerver esetében! Nem ritka, hogy egy frissítés teljesen tönkre tudja vágni a szerveren futó alkalmazásokat.

A Debian kiadásairól érdemes tudni, hogy 3 féle kategóriájuk van: az instabil, a teszt fázis és a stabil. Ahhoz, hogy egy alkalmazás stabilnak számítson, hónapokig tartó tesztelés szükséges és csak akkor tesznek egy programot hivatalosan közzé, ha az átment az ehhez szükséges vizsgákon.

Ennek a folyamatnak köszönhetően sokkal biztonságosabbak a Debian szoftverek, mint általában a többi Linux disztró alkalmazásai.

A hálózati lemezképfájl összesen 30 MB méretű, természetesen ettől van nagyobb csomag is, ha nem akarunk túl sok időt tölteni a frissítésekkel, de ezzel az alap csomaggal már el lehet kezdeni egy szerver üzemeltetését.

  1. helyezett az Ubuntu Server
  • nagyon népszerű
  • hosszú távú kiadások
  • van hozzá felhőszolgáltatás

Az Ubuntu elsősorban az asztali Linux verziójáról híres, de a szerver megoldása is nagyon jóra sikeredett. Az Ubuntu vezette be az LTS-t (Long Term Support) vagyis a Hosszú Távú Támogatást, aminek a lényege, hogy megjelenés után 5 évig lehet frissíteni egy operációs rendszer.

Az Ubuntut kiadó Canonical periódikusan ad ki a frissítéseket az operációs rendszereihez. A Canonical szerint már a nyílt felhő szerverek több mint fele Ubuntuval fut! Ha pedig saját felhő alapú szolgáltatást szeretne, vagy Linuxos szervert bérelne, akkor a Servergarden az ön üzleti partnere!

  1. helyezett az OpenSUSE
  • Szerverekre tervezve
  • Csak a szükséges szoftvereket tartalmazza az telepítő
  • Könnyű és gyors telepítés

Az OpenSUSE kifejezetten a fejlesztők és adminisztrátorok számára lett kialakítva. A telepítő konzolon is működik, akinek ez jobban tetszik. Az operációs rendszer automatikus le fogja tölteni a szükséges alkalmazásokat és csomagokat, ezáltal csak a legfontosabbak lesznek feltelepítve.

A YaST kontrol terminálban egyszerűen hajthatóak végre a hálózati beállítások. Ezen felül tartalmaz még a csomag egy alkalmazás menedzsert is, amivel könnyedén át tudjuk majd látni azt, hogy mit telepítettünk és mire lehet még szükségünk.