A budapesti távhőrendszer fejlesztése

2018-ban a budapesti távhőszolgáltató újabb fejlesztéseket tervez, mivel a 2016 óta folyamatosan fejlesztik a távfűtési rendszereket az üzemeltetői, számos helyen a megújuló energiaforrásra támaszkodik már a távfűtés. A következő években is ezekre a tendenciákra törekszenek.

A távhőellátás lényege az, hogy az ellátott helyszínektől távol állítsák elő a fűtéshez szükséges hőt, általában fűtő erőművekben. Ez a fogyasztókhoz távvezetékek közreműködésével jut el, aminek a nagy előnye az, hogy fajlagosan jóval elenyészőbb a káros anyag kibocsátása, mint az egyedi fűtéses házak, panelek esetében. Ezek közvetlen következménye, hogy a lokális szennyezés minimalizálódik a lakóövezetben.

Azok az épületek, ahol kívül- belül korszerűen szigetelve lettek a lakások, ott az épületek hőigénye is kisebb, ami ahhoz vezet, hogy kisebbek a költségek is, így jelentős megtakarítás érhető el. Mivel kisebb hőmérséklet is elég az épületek felfűtéséhez, így akár megújuló energiaforrások felhasználásával is elő lehet állítani az ehhez szükséges hőt.

Napjainkban a távhőszolgáltatás megítélése inkább negatív irányba húz, mivel a fogyasztók rossz tapasztalata a lakótelepekre korlátozódik, ami csak egy része az országosnak. Mivel a lakosság egy jelentős része él lakótelepen, éppen ezért a rossz tapasztalat jelentős részben köszönhető az épületek korszerűtlen kialakításának, a szigetelés korszerűtlenségének.

Ezeket a részeket minél nagyobb embertömeg egyidejű és olcsó ellátására tervezték, éppen ezért a rendszerek költséghatékony megépítése élvezett prioritást. Ebben pedig nem feltétlen szerepelt az első helyen, hogy a lakások megfelelően legyenek szigetelve. A másik, ami miatt nem a pozitív irányba történik a távfűtés megítélése, azok az aránylag magas gázfűtési költségek. Budapesten az igazán sűrűn lakott területeken, mint a belváros, pont azért alakították ki így a fűtés rendszereket, mivel minél többen használják, annál olcsóbb az egy főre jutó gázfogyasztás. A ritkábban lakott részeken pont ez fordul a hátrányára.

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt (FŐTÁV) tervei közt szerepel a budapesti távhőrendszer bővítése. Ennek első lépéseként 2015-ben már megvalósult az első lépcsőfoka az a vezeték, ami Észak-Pestet köti össze az újpalotai körzettel. A tervek szerint 2018 őszén lesz kész az az Erzsébet hídon átívelő 2xDN600 tranzitvezeték, ami az V. kerület hőellátását lesz hivatott biztosítani. A FŐTÁV Zrt távlati tervei közt szerepel többet közt az is, hogy a környező települések felé is kiterjeszti a távhő szolgáltatást.

Tehát ha jobban megnézzük, az épületek korszerűsítése és a távhő szolgáltatás fejlesztése nem lehet meg egymás nélkül, azok szorosan összefüggenek. Mivel a budapesti épületek jelentős részénél ennek eljött az ideje, érdemes egyszerre mindkettőt végrehajtani.