A bíróságok felkészülnek a devizahiteles ügyek intézésére

Az Országgyűlés elfogadta a T/465. számon benyújtott, „A Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről” szóló törvényjavaslatot, amely a bíróságok tekintetében új típusú és rövid határidőn belül történő döntések meghozatalát eredményezi.

E törvényjavaslattal érintett ügyek intézésével kapcsolatban az OBH a bírósági szervezetet érintő szükséges intézkedéseket előkészítette a megfelelő létszám biztosításához, valamint folyamatos intézkedés történik az ügyintézéshez szükséges tárgyi feltételek biztosítása érdekében is.

Az elfogadott törvényjavaslat által megfogalmazott különleges eljárási szabályok – amelyek igen rövid határidők betartását írják elő – az érintett ügyek speciális kezelését is igénylik. Ez azt jelenti, hogy ezen rövid idő alatt több száz ügy azonnali, egyszerre történő intézését kell ellátnia a három érintett bíróságnak (Fővárosi Törvényszék, Fővárosi Ítélőtábla, Kúria) úgy, hogy a folyamatban lévő ügyek zökkenőmentes kezelését szintén biztosítaniuk kell. Az intézkedések egy részét továbbá a törvénykezési szünet alatt kell foganatosítani.

A bíróságok feladata tehát, hogy a törvényjavaslatban megjelölt valamennyi újonnan induló eljárást lefolytassák határidőben úgy, hogy az a már folyamatban lévő eljárásokat nem zavarja. A működés biztosítása a bírósági szervezet vezetőinek a felelőssége, a tárgyalási kötelezettség teljesítése pedig eddig sem okozott működési zavart.

Vélemény, hozzászólás?