73 hektáros ipari park alapkövét tették le Nagykanizsán

Szerdán délelőtt ünnepélyes keretek között letették az Inpark Nagykanizsa ipari park alapkövét. A NIPÜF Csoport által kialakított és fejlesztésre előkészített terület mintegy 73 hektár.

Az alapkőletételi ünnepségen részt vett többek között Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, Balogh László, Nagykanizsa megyei jogú város polgármestere, valamint dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott.

Dr. Juhász Roland beszédében kiemelte: a NIPÜF a mai napig országszerte mintegy 237 ezer négyzetméter csarnokot hasznosított bérleti megállapodással, emellett adásvételi szerződés keretében összesen 468 hektárnyi telket értékesített piaci ügyfelek részére. Alig három héttel ezelőtt került sor a NIPÜF legutóbbi létesítményének átadására Tatabányán, és jelenleg is három másik helyszínen építkezik a vállalat – ezek eredményeképpen a cégcsoport több mint 70 ezer négyzetméternyi új ingatlant ad át az év végéig.

Cseresnyés Péter és Balogh László egyaránt hangsúlyozták a helyi és a központi gazdaságfejlesztési törekvések összhangjának, valamint az új munkahelyek létrejötte mellett a meglévők megtartásának fontosságát. A 2010 óta megvalósított kormányzati aktivitások egyik látványos eredménye, hogy azóta mintegy 2000 fővel nőtt Nagykanizsán a munkavállalók száma. A város számára nem csupán az újonnan betelepülni kívánó, hanem az itt működő és bővítést, fejlesztést tervező hazai és nemzetközi vállalatok támogatása is kiemelt szempont.

A NIPÜF portfóliójában számottevő a logisztikai ingatlanok súlya, de a vidéki városokban a gyártóüzemek iránti kereslet is jelentős. Ilyen típusú ingatlan épült a közelmúltban Pécsen, és zajlik egy nagyszabású beruházás Gyulán is. A nagykanizsai ipari park első, 10 935 négyzetméteres csarnoka is egy nemzetközi vállalat gyártócsarnokaként funkcionál majd.

A NIPÜF Csoportról

A magyar állami tulajdonú NIPÜF Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. 2016-ban kezdte meg a működését. Az ipariingatlan-fejlesztő csoport feladata az országos iparipark-koncepció kialakítása és megvalósítása. Ennek keretében teljeskörűen kiszolgálja a hazai és nemzetközi piaci szereplők igényeit a helyszínek felkutatásától és a telekvásárlástól a tervezésen és kivitelezésen át a hosszú távú üzemeltetésig. Létesítményeit sztenderd, vagy egyedi elvárásokhoz igazított (built-to-suit) formában valósítja meg.

A komplex fejlesztésekkel ösztönzi a hazai és külföldi cégek betelepülését, új technológiák meghonosítását, ezen keresztül pedig a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését. A nemzeti iparipark-hálózat kialakítása során az ország számos stratégiai pontján, kiválóan megközelíthető helyszíneken jönnek létre ipari centrumok. A NIPÜF Csoport ingatlanállománya jelenleg mintegy 900 hektárnyi fejlesztési területet foglal magában, a bérleti szerződés keretében hasznosított csarnokok területe pedig több mint 237 ezer négyzetméter.