50-100 milliós kár a nagykanizsai GE-ben kitört tűzben

Zala megyében az elmúlt tizenhárom évben nem volt olyan nagy kiterjedésű és akkora tűzoltóerőt igénylő tűzeset, mint ami tegnap, a nagykanizsai GE raktárépületében keletkezett.

Amint arról a katasztrófavédelem beszámolt, szerdán, nem sokkal délután egy óra előtt tűz ütött ki egy gyár telephelyének egyik raktárépületében, a nagykanizsai Kinizsi utcában. (A GE-ben. A szerk.) A tizenegyezer négyzetméteres épület kétezer négyzetméteres része teljes terjedelmében égett. A raktárban villanykörteburákat tároltak, a hatalmas tűz okozta rendkívül magas hőmérsékleten az épület oldalát takaró kopolit üvegek végig megolvadtak.

A tűz oltásában csaknem hatvan tűzoltó vett részt, Nagykanizsáról, Zalaegerszegről, Zalakarosról, Pacsáról, Lentiből, Keszthelyről, Kaposvárról, Marcaliból és Nagyatádról érkeztek az egységek.

A helyi hivatásos tűzoltók a magasból mentő járművek megérkezéséig a rendkívüli hőhatással megküzdve védték az épület még ép részeit a lángoktól. A beavatkozó tűzoltórajoknak négy létrasugárral és négy vízsugárral, hét órán át tartó megfeszített munkával sikerült a kétezer négyzetméteres raktárrészben keletkezett tüzet eloltaniuk.

Az épületből száz dolgozót menekítettek ki a tűzoltók kiérkezése előtt, az eset során senki nem sérült meg. Mindvégig a helyszínen volt a katasztrófavédelmi mobil labor, amelynek szakemberei folyamatosan méréseket végeztek, azonban a tűz környezetében lévő lakóterületeken nem mutattak ki veszélyes koncentrációban az egészségre káros gázokat.

A cég képviselőjének becslése szerint ötven-száz millió forint körüli kár keletkezett a raktárhelyiségben, azonban kiemelte, hogy a tűzoltók munkájának köszönhetően több milliárd forintnyi értéket sikerült a megfelelően megválasztott tűzoltástaktikával és szakszerű beavatkozással megmenteni.

A tűz keletkezési okának megállapítása érdekében tűzvizsgálati szemlebizottság alakult, amely jelenleg is vizsgálja a helyszínt a keletkezési okot kutatva.
(Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)
Előzmények ITT.