447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét a Resideo Kft.

Mintegy 447 millió forintból fejleszti nagykanizsai üzemét az amerikai tulajdonosi hátterű, mérőműszereket gyártó Resideo Kft., a cég a beruházással 440 munkahelyet véd meg, a kapacitásbővítéshez a kormány 224 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Nagykanizsán, a Zala megyei cég szerződésátadási ünnepségén.

Szijjártó Péter kiemelte: a cég termékei világszerte több mint 150 millió otthonban megtalálhatóak, évi 15 millió új rendszer telepítéséhez szolgáltat megoldásokat. A cégnek globálisan 13 ezer alkalmazottja és mintegy 5 milliárd dolláros árbevétele van. Ezért a beruházásért is verseny volt az országok között – húzta alá a miniszter, hozzátéve: ma az ilyen, munkahelyet teremtő, és megtartó beruházások aranyat érnek, amikor a munkahelyek veszélyben vannak. Ráadásul globálisan kapacitás-újraelosztási verseny indult – jelezte.

(Szíjjártó Péter a Resideo Kft-nél)
(Az eseményen Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is felszólalt)

A Resideo Kft. a kapacitásbővítés mellett fejleszti az automatizálást, a termelésirányítást, az energiaköltségek leszorítása érdekében új napelemparkot épít. A nagykanizsai beruházás tovább erősíti az amerikai beruházói közösséget Magyarországon, ahol 105 ezer embernek ad munkát mintegy 1700 amerikai cég.

Szijjártó Péter szerint azok a vállalatok, amelyek most fejlesztenek, hosszú távon komoly – már-már behozhatatlan – versenyelőnyre tesznek szert. Be tudnak ugyanis törni azokba a piaci üresedésekbe, amelyek létrejönnek azáltal, hogy a piac számos szereplője zsugorodni kényszerül.

Közlése szerint a támogatási programban eddig 904 vállalat 425 milliárd forintnyi beruházást vállalt, ezzel 155 ezer munkahelyet meg tudtak védeni, és 30 iparágban valósul meg fejlesztés.
Mindenki számára világos, ha 2008-2009-ben érte volna ilyen kihívás a magyar gazdaságot, akkor az ledöntötte volna a lábáról. Tíz év komoly erőfeszítésével sikerült elérni, hogy a magyar gazdaság életerős gazdaság lett – mondta.

(B-j. Cseresnyés Péter államtitkár, Balogh László nagykanizsai polgármester, Szíjjártó Péter külügyminiszter, egy testőr és Bodo Molitor a Resideo Kft. igazgatója)
(B-j. Cseresnyés Péter államtitkár, Szíjjártó Péter külügyminiszter, Balogh László nagykanizsai polgármester)

Kitért arra: Zala megye teljesítménye kiemelkedő, az elmúlt tíz évben 12 százalékról 5 százalék alá csökkent a munkanélküliség, az ipari termelés pedig 17 százalékkal nőtt 2010-hez képest.

A kormány támogatási programjában a Resideo mellett 13 Zala megyei vállalat kötelezte el magát beruházások mellett a nehéz időszakban, így 5,7 milliárd forintnyi beruházással 2900 munkahelyet védenek meg, a kormány pedig 2,5 milliárd forint támogatást nyújt ezekhez – ismertette. MTI (Fotók: Kovács Krisztián)