4 módszer, amivel a háztartásunkat “zöldebbé” tehetjük

Napjainkban a környezetszennyezés minden eddiginél aggasztóbb méreteket öltött, és a helyzet évről évre csak rosszabb lesz. Bár igaz, hogy ezért túlnyomórészt az ipar felelős, viszont a saját otthonában bárki tehet azért, hogy egy kicsit mérsékelje a Földet sújtó emberi károkozást. Hisz ne feledjük: minden apróság számít, és sok kicsi sokra megy! Környezettudatos háztartást vezetni pedig ma már az átlagembereknek sem nehéz feladat.

Környezetbarát tisztító- és tisztálkodószerek

Folyékony szappan, tusfürdő, sampon, mosogatószer, hypo, hideg zsíroldó, öblítő, vízkőoldó… csak néhány azon vegyi termékek közül, amelyek minden háztartásban megtalálhatóak, és gyakran is használjuk őket. Viszont gondoljunk bele abba is, hogy ezek mind bekerülnek a lefolyóba, és szennyezik a vizeket. Arról nem is beszélve, hogy még az egészségünkre, bőrünkre is károsak lehetnek. Itt az ideje lecserélni őket!

Ma már szinte mindenre találni környezetbarát alternatívát: az ecet, a szódabikarbóna és a citromlé hírhedten jó tisztító- és fertőtlenítőszerek, amik szinte minden felületen használhatóak. A tisztálkodáshoz használjunk természetes alapanyagokból készült natúrkozmetikumokat, a mosószert kiválthatjuk mosódióval, az öblítőt pedig mosóparfümmel. 

Tudatos vásárlás

A környezettudatosság nem egyenlő azzal, hogy sosem vásárolunk új tárgyakat, viszont ezt meg lehet oldani kevésbé pazarlóan is. Ne vegyünk meg semmit pillanatnyi felindulásból, hanem csak olyan termékek kerüljenek a kosarunkba, amikre valóban szükségünk van. 

Amiből pedig csak lehet, válasszunk környezetbarát vagy újrahasznosított változatokat. Ilyesmiket ma már nem is nehéz találni, hiszen kapható például újrahasznosított olló is, a Fiskars & Gerber termékek webáruházában.

A vásárlás során hanyagoljuk a nylon zacskókat, használjunk helyette mosható vászonzsákokat. A pénztárnál pedig ne kérjünk szatyrot, hanem vigyük magunkkal a saját szatyrunkat, táskánkat. 

Szelektív hulladékgyűjtés

Ez ma már annyira alapvető, hogy mindenkinek így kellene csinálnia. Bár tény, hogy kicsit nagyobb odafigyelést igényel különválogatni a hulladékot, mint mindent ömlesztve bedobálni a szemetesbe, viszont nagyon sokat teszünk vele bolygónk védelméért. Ha már nem tudjuk elkerülni a szemét keletkezését, akkor legalább ennyi fáradságot vegyünk, hogy szelektíven gyűjtjük.

Energiatakarékosság

Nem csak a rezsiszámlának kedvez a tudatos energiahasználat, hanem a Földnek is. Ráadásul itt nagyon egyszerű dolgokról van szó: a hagyományos izzókat cseréljük ki energiatakarékosra, és ne égessük a villanyt feleslegesen. Ha kimegyünk a helyiségből, kapcsoljuk le. 

A nem használt elektromos eszközöket húzzuk ki a konnektorból, vagy kapcsoljuk ki az elosztót. A csapot mindig jól zárjuk el, hogy ne csepegjen, kádfürdő helyett pedig válasszuk a sokkal víztakarékosabb zuhanyzást.