4-es erősségű földrengés volt Somogy megyében

Március 07-én (csütörtökön) este 20:08-kor földrengés keletkezett 11 km-es mélységben a Somogy megyei Somogyszob közelében. A földmozgás mérete 4,0 volt a Richter-féle skálán.

Az Obszervatóriumba érkezett bejelentések szerint a lakosság számos településen (az epicentrumtól akár 100 km-es távolságra is) érzékelte a földrengést: Barcs, Bolhás, Böhönye, Csurgó, Fonyód, Gyékényes, Iharos, Keszthely, Kisbajom, Komló, Mesztegnyő, Mezőcsokonya, Nagyatád, Nagybajom, Nagykorpád, Ötvöskónyi, Pécs, Porrog, Somogyszob, Szenyér, Tapsony, Tarany, Toponár, Varászló, Vése, Vízvár, Zákány.
Kisebb épületkárokról kaptunk bejelentést Segesd és Somogyszob településekről.

Néhány idézet a beérkezett beszámolókból:

Sok kis földrengést észleltem már ,üvegkocogás ,csillárlengés de ehhez foghatót még nem észleltem .Nagyon ijesztő volt .Hatalmas robbanásszerű morajlást nem is tudtam először hova tenni ,csak amikor mozgott az egész ház és potyogtak az akták a polcokról ,csörögtek az edények akkor tudtam azonosítani a történteket. (Somogyszob)

A fallal szemben ültem a számítógépnél és csak azt éreztem hogy az egész házat meghúzzák vagy meglökik. (Porrog)
Olyan hang , dübörgés volt mint ha egy tank ment volna el az utcán. (Nagybajom)

Pár másodpercig hallottam a tetőszerkezet recsegését. … Mintha hullámvasúton ültem volna ahhoz tudnám hasonlítani az érzést. mintha mozdulna a fal közelebb úgy érzékeltem. (Fonyód)

Először megreccsent a szekrénysor. A következő másodpercben a fotel, amiben ültem, hullámzott egyet … Az állólámpa búrája még 1-2 percig ingott. (Keszthely)

Korábbi földrengések

4,0 magnitúdónál erősebb földrengés Magyarországon legutóbb 2014. január 19-én keletkezett a Nógrád megyei Ilinyben.
Somogyszob térségében legutóbb február 16-17-én keletkezett 4 kisebb földrengés, melyek magnitúdója 1,8 és 2,7 közé esett a Richter-skálán.

Az elmúlt 100 évben több érezhető rengés is pattant ki Somogyszob térségében, ezek közül a legjelentősebbek:

  1. június 27. Nagykanizsa M=4.2
  2. január 27. Belezna M=3.5
  3. december 20. Lábod M=3.5
  4. június 2. Répás (Horvátország) M=4.1
  5. december 16 Pogányszentpéter M=3.8

Tanácsok érezhető földrengés esetére

Fontos, hogy földrengés esetén a lehetőségekhez mérten őrizzük meg nyugalmukat. Az épületekből való pánikszerű menekülés a földmozgás ideje alatt nem tanácsos, ugyanis a lehulló vakolatdarabok és cserepek, valamint a ledőlő kémények komoly sérüléseket okozhatnak. A legjobb stratégia ilyen esetekben a masszívabb asztalok, ágyak alatti elrejtőzés lehet. A földmozgás elmúltával ellenőrizni kell a gáz-, víz-, illetve elektromos hálózat állapotát és sérülésük esetén gondoskodni kell ezek lezárásáról.
(Forrás: MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium – Facebook)