3 évig nem kell építményadót fizetni a nagykanizsai ipari parkba betelepülő nagyvállalkozásoknak

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata gazdasági programjában kiemelt célként fogalmazódott meg, hogy a település tőkevonzó képessége erősödjön, a helyi gazdaság dinamikusan fejlődjön.

E célok eléréséhez szükséges olyan tőkeerős hazai és külföldi vállalkozások bevonása, letelepítése és ösztönzése, amelyek hozzájárulhatnak a város és térsége fejlődéséhez. További cél, hogy olyan innovatív vállalkozások települjenek le, amelyek húzó hatást gyakorolnak Nagykanizsára és térségére. A város szempontjából elsősorban a termelő munkahelyek körének a szélesítése és az innovációs kapacitásokkal rendelkező cégek bevonzása a cél.

(A nagykanizsai ipari park. Fotó: archív)

Ehhez fontos, hogy a város rendelkezzen nagy összefüggő, ipari beruházásokra alkalmas területekkel, amelyeket kedvező feltételek mellett fel tud kínálni a befektetők számára.
A téma fontosságára tekintettel a közgyűlés az októberi soros ülésén már tárgyalt az építményadó rendelet módosításáról, azonban szükségesnek látta a javaslat kibővítését a leendő ipari parkon kívüli területekre is.

A javaslat előnyben részesíti az ipari park fejlesztésére kijelölt területen megvalósítandó beruházásokat, azonban az e területen kívüli új termelési célra szolgáló építmények vonatkozásában is jelentős kedvezményeket biztosít.

A javaslat szerint a nagykanizsai ipari park fejlesztésére kijelölt területen létesített építmény után az adókötelezettség keletkezését követő 3 adóévben az adó mértéke 0 Ft/m²/év – ben kerülne megállapításra. Az ezt követő két évben 400 Ft/m² lenne az adómérték, a további években az általános adómérték kerülne meghatározásra.

A téma fontosságára tekintettel a közgyűlés az októberi soros ülésén már tárgyalt az építményadó rendelet módosításáról, ami akkor, abban a formában nem került elfogadásra, azonban a városvezetés most szükségesnek látta, hogy a korábbi közgyűlésen elhangzottakat is figyelembe véve döntés szülessen a városra vonatkozó építményadó kedvezmény bevezetéséről.

Nem az ipari parkban, hanem Nagykanizsa területén termelési célú építmények után az adókötelezettség keletkezését követő 2 adóévben az adó mértéke 200 Ft/m²/év – ben kerülne megállapításra. Az ezt követő évben 400 Ft/m² lenne az adómérték, a további években az általános adómérték kerülne meghatározásra.

A javasolt adómértékek a jelenleg hatályos rendeletünkben megállapított adómértékekhez viszonyítva számottevő csökkenést mutatnak, így jelentős segítséget nyújthatnak a betelepülni szándékozó vállalkozásoknak a döntésük meghozatalában – tudatta honlapunkkal Bizzer András alpolgármester.

Az alpolgármester jelezte: a most meghatározott adómértéket azért csökkentették ilyen jelentős mértékben, hogy segítséget nyújtsanak a betelepülni szándékozó vállalkozásoknak a döntésük meghozatalában. A világjárvány okozta negatív gazdasági környezetben még inkább szükség van a gazdasági növekedés ösztönzésére, melynek egyik eszköze a fent említett rendeletmódosítás, ami már a jövő évtől hatályba is lép.