19 szuper autentikus horvát étterem Split környékén

Önnek is csak akkor lehet igazi a nyaralás, ha végigkóstolhatja a helyi finomságokat? Horvátországban klasszikus, egyedi „horvát konyhaművészet” nem igazán létezik, de az egyes régióknak megvannak a maguk sajátos – és ízletes – fogásai. Nézzük meg néhány népszerű tengerparti úti cél legjellemzőbb és legfinomabb fogásait, és a Tripadvisor által javasolt legjobb éttermeket!

Tudja meg a horvátországi autópályadíj kalkulátor segítségével, Önnek mennyibe kerül majd eljutni a nyaralás helyszínére.

Kóstolja meg Dalmácia finomságait válogatott éttermekben!

A dalmát tengerparti konyha tipikus mediterrán, halas ételekből áll javarészt. A halakat és a húsokat leginkább roston vagy nyárson sütik és friss zöldségekkel, pürékkel, szószokkal tálalják.

Előételek

A dalmát prsut, a szélben szárított sonka kitűnő előétel juhsajttal, olívabogyóval, és utána következhet a halleves, ami nem igazán hasonlít a magyar halászlére, inkább egy gazdag, tenger gyümölcseiből készített raguleves.

Ha tengerpart, akkor halétel!

A tengerparton mindenképp próbáljuk ki halat – a finom, friss, aznap hajnalban fogott húst legtöbbször bor és tengervíz keverékében főzik, vagy épp füstösre grillezik. Szinte mindenütt választhatunk tonhalból (tin), tintahalból (lignja), makrélából, szardíniából, vagy szardellából készült ételeket. Drágábbak és ritkábbak az ízletes, fehér húsú halakból készült ételek, ezek valódi ínyencségnek számítanak még a tengerparton is.

Dalmáciában sok helyen kínálnak ízletes rák- és polipfajtákat, tintahalakat, és cápaféléket is. Ha osztrigára vagy kagylóra vágyunk, amiket ugye legjobb frissen fogyasztani, a Lim-fjord, illetve Ston környékén kell keresgélnünk, mert itt halásszák őket, és ezért olcsóbban is juthatunk hozzájuk. Igazi különlegesség a citrommal ízesített girice, amely egy pár centis szardellafajta, vagy a  crni rizoto (fekete rizottó), amely a tintahal tintája okán kapja fekete színét. Ennek tetejét megszórják reszelt parmezánnal, és úgy fogyasztják. Egyszerűen mennyi.

Húsok – minden mennyiségben

Dalmáciában érdemes meg kell kóstolni a prlolicát, az olajban sütött fokhagymás marhahúst vagy a pekát, a serpenyőben, burgonyával és zöldséggel vasharang (horvátul „peka”) alatt sült omlós báránypecsenyét, de semmiképp se hagyjuk ki a janjenitát se, ami egy roston vagy nyárson sült bárányhúsétel. Hozzájuk mángolddal ízesített krumplit vagy kukoricalisztből készített gnocchit kínálnak, vagy pedig dalmát káposztát: ezt salátaként vagy párolva tálalják. És bátran kóstoljuk meg a blitvát is, ami egy dalmát répafajtából készített ízletes saláta.

Az örök klasszikus, a cevap vagy más néven cevapcici, az egyik legközismertebb horvát étel, amit szinte bárhol megkóstolhatunk. Többféle darált húsból és illatos fűszerekből gyúrják az ujjnyi kolbászkákat, amiket alaposan meggrilleznek, és salátával, paprikakrémmel (ajvárral), illetve lapos kenyérrel tálalnak.

Végül pedig íme, az a 19 dalmát étterem, amit a turisták a legjobbnak tartanak. Ha a közelben járunk, mindenképp próbáljuk ki valamelyiket nyaralásunk megkoronázásaként.

  1. Konoba Lambik – Milna
  2. Dalmatino – Hvar
  3. Konoba Argola – Podstrana
  4. Agava – Hvar
  5. Konoba Kokot – Dol
  6. Kastil Gospodnetic – Dol
  7. Konoba Nikola – Stobrec
  8. Konoba Vrisnik – Jelsa
  9. Del posto restaurant & wine Bar – Baška Voda
  10. Plima – Brela
  11. Cocopazzo Wine & Dine Bar – Omis
  12. Konoba Ranc – Tucepi
  13. Bunar – Hvar
  14. Restaurant Davor Zavala – Zavala
  15. Nauta Restaurant – Stari Grad
  16. Konoba Nevera – Split
  17. Don Antonio – Makarska
  18. Roki’s – Vis
  19. Hrpina – Makarska