Országszerte népszerűek az Őrség ízei!

Hazánk egyik méltán népszerű tájegysége a Vas megye délnyugati szegletében található Őrség. A Nyugat-Magyarországon elhelyezkedő, történeti és néprajzi terület természeti kincsekben, kultúrában és látnivalókban gazdag és kedvelt, csak úgy, mint gasztronómiában. Az ezen a területen élők táplálkozási szokásait az életmódjuk határozta meg, receptjeik könnyen elkészíthetőek. Az őrségi tradicionális, jellegzetes ételek hazánk érdekes gasztrokultúrális részét képezik.

Miben rejlik az őrségi étkek országos népszerűségének titka?

A válaszhoz tudni kell, hogy a tájegység lakosságának étkezési szokása a régmúltra tekint vissza, amit főként a terület adottságai alapoztak meg. Annak idején az élelmiszernövények mellett, a búza helyett kásanövényként használt hajdinát vetettek, az olajat pedig jellegzetesen tökmagból nyerték. A paraszti munkában az asszonyoknak is részt kellett vállalniuk, ezért kevés idejük maradt a konyhai teendőkre, ami ételeik egyszerűségét alakította.

Hétköznapokon szerény ételeket választottak ebédre. A kevésbé tehetősek jellemzően kukoricakását, gombócot fogyasztottak, az ételekhez szívesen használták fel különféle házi tejtermékeiket. Naponta került az asztalra valamilyen olcsó, ám laktató leves, második ételként pedig mácsik, azaz valamilyen tésztaétel volt. Húst csak hétvégén és ünnepnapokon ettek. Kemencében sütötték a „kőtt” (kelt) tésztát, és disznóvágás idejére „hőkünsütt” (forró kövön sült) kerek perec készült. A disznóhúst füstölték, vagy lesütötték és zsírban légmentesen tartósítva tárolták az év hátralévő részére. A vacsora szegényes volt, beérték a déli maradékkal, illetve aludttejjel vagy tökmagolajos krumplival, babbal. Az erdők, mezők és kertek adta kincseket szárítva gondosan elraktározták. Ily módon szinte minden portán volt télen is például gomba, csemegeként pedig főzött aszalt gyümölcs.

Eme régi és sajátos jellegzetességek adják az őrségi ételek páratlan és izgalmas ízvilágának esszenciáját, és az egykor szegénység és szükség szülte, ám mára ínyencséggé vált ételeik vonzerejét. Az őrségi hagyományos ízek a környékbeli vendéglők étlapjain is visszaköszönnek, s egynémely ételnek még az elnevezését is ízlelgetnie kell a messziről érkezett vendégnek, mielőtt a különleges, ám igen hamar megkedvelhető ételeket megkóstolná. Hajdinamálé, tökmagos babsaláta, hajdinás vargányaleves, kukorica gánica – és még lehetne sorolni a finomságokat, de semmiképp sem szabad kifelejteni a sorból például az őrségi dödöllét vagy a tökös-mákos rétest.

A siker tökéletesítése

Az őrségi ízvilág feltörekvő népszerűségének köszönhetően a térség rendezvényeket is tart már a tájegység ízeit kedvelőknek. Múltidéző nyitott porták és különféle ételfesztiválok mára hagyománnyá nőtt keretein belül, az idelátogatók behatóbban megismerkedhetnek az élővilággal, a kedvelt ételek alapanyagaival, ízeivel és a lakosok életével, szokásaival, feledhetetlen élményt kapva ezáltal. Az érdeklődő a magok (tök, barack, len, hajdina, szőlő stb.) olajainak elkészítéséről és azok hatásairól szerezhet ismereteket, a gyümölcsöskertekben megismerheti az őrségi gyümölcsfajtákat, valamint házi savanyúságokat, lekvárokat, sajtokat, gyógynövényszörpöket és pálinkát kóstolhat, sőt, meg is vásárolhatja azokat, miközben a hagyományos helyi ételek elkészítésében is részt vehet.

Aki pedig odahaza sem szeretné nélkülözni a kedvelt ízvilágot, az beszerezheti a töretlen népszerűségnek örvendő szakácskönyvet, mely Az őrségi konyha kincsei címet viseli, s amely régi és mai őrségi ételek receptgyűjteményét mutatja be.