15 kanizsai térségi vállalkozás a Zalai TOP 100-ban

A zalai TOP 100-as vállalkozások tavalyi együttes nettó árbevétele 483 milliárd forint volt, 10,1 százalékkal több az előző évben realizált összegnél – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei igazgatóságának vezetője kedden Zalaegerszegen.

(Fotók: Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara)

Kaszás Anita a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV és a Zalai Hírlap közös TOP 100 – Zala megye gazdasága című kiadványának bemutatóján elmondta: a megyében a legnagyobb, 41,09 milliárd forint árbevételt a szállítmányozó Gartner Intertrans Kft. érte el, bár a korábbi évhez képest (41,8 milliárd forint) visszaesett az árbevétele. A második helyen 35 milliárd forint árbevétellel a ZÁÉV Építőipari Zrt. szerepel, a harmadik helyezett Pannontej Zrt. csaknem 18 milliárd forint árbevételt ért el.

Az igazgató ismertetése szerint a TOP bevétel 40,8 százalékát a feldolgozóipar területén működő 43 vállalkozás adta. Az ipar egyéb területeiről (építőipar, energiaipar, vízellátás) 12 társaság az összes TOP bevételének 14,9 százalékát állította elő. A kereskedelem és a gépjárműjavítás ágazatból 19 cég volt jelen a TOP 100-ban, a forgalom 16,1 százalékát adva.

A 100 legnagyobb vállalkozás összesen 20 ezer embert foglalkoztatott. A foglalkoztatottak létszáma alapján az 50 legnagyobb társaság közül 22 zalaegerszegi, 15 a nagykanizsai kistérségben működött – ismertette az igazgató.
A TOP 100-as cégek vezetőit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte. Parragh László kiemelte: ma már minden szakma “hiányszakma”.
A cégeknél készült felmérések azt mutatják, hogy olyan “technikákat” – egészségügyi ellátás, különböző juttatások – próbálnak bevetni, amivel meg tudják tartani a munkaerőt. A nagyobb cégeknek erre több lehetőségük van, mint a kisvállalkozásoknak – jelezte.

Hozzátette: a fő kérdés, hogy a termelékenység és a hatékonyság növekedése együtt járjon a bérnövekedéssel. A magyar gazdaság 2-3 százalékos éves hatékonyság-növekedésre képes, miközben a “bérnyomás kétszámjegyű” (10-15 százalékos). A kettőt nagyon nehéz összehangolni, azok a cégek, amelyek nem tudják ezt realizálni, versenyképtelenné vállnak – mutatott rá.

Mazzag Ferenc, a megyei kamara elnöke a térség egyik legnagyobb problémájának a munkaerőhiányt nevezte. Kitért arra is, hogy a kamara segítséget nyújt a kisvállalkozásoknak. Egy vállalkozás működését azonban számtalan külső és belső tényező befolyásolja – jelezte, méltatva a zalai vállalkozások által tavaly felmutatott teljesítményt. MTI

Nagykanizsán és környékén a zalai TOP 100-as  listán többek között szerepel az E.ON, a Rotary Fúrási Zrt., a Zalaerdő Erdészeti Zrt., az E.M.E. Villanymotorokat Összeszerelő Kft., a KanizsaTrend Kft., a Siroma-Plast Műanyagipari Kft., a Hidrofilt Vízkezelési Tervező és Kivitelező Kft., a Heat- Gázgép Gázipari Gépgyár Kft., az Avius Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a DélZalai Víz- és Csatornamű Zrt., a Kanizsa Pékség Sütőipari és Kereskedelmi Zrt., a Fa-Feri Fafeldolgozó Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., a KanizsaTel Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a Netta Pannonia Környezetvédelmi Kft. is.