Így autózz nyáron!

Úgy tűnik, ezen a héten beköszönt hozzánk is az igazi kánikula, a hét végére már egyes helyeken akár több, mint 40 C fokot is mérhetünk. A legtöbben ezekben a napokban kelnek útra, hogy letöltsék az éves, jól megérdemelt szabadságukat, ám ahhoz, hogy az utazás gondtalan legyen, nem árt néhány dolgot leellenőrizni és szem előtt tartani, mielőtt autónkkal útnak indulnánk.

 

 

Több figyelem az autónak…

 

Hosszú út előtt nem szabad elfeledkeznünk az autónk műszaki átvizsgálásáról, még akkor sem, ha addig soha nem volt semmilyen műszaki probléma az autónkkal. Érdemes ilyenkor egy autószerelő szakemberhez fordulnunk, és megkérni, hogy a nyári utazásunk előtt vizsgálja át az autónkat, és javítsa vagy cserélje ki azokat az alkatrészeket, amelyeket szükséges. Ezzel a kis figyelmességgel elkerülhetjük, hogy bármilyen műszaki meghibásodás lépjen fel az úton, és autónk „otthagyjon” az út szélén bennünket.

 

Az átvizsgálás legegyszerűbb módja, ha a már említett módon autószerelőhöz vagy szervizbe visszük a járművet, ám néhány dolgot mi magunk is ellenőrizhetünk indulás előtt. Nagyon fontos az olajszint, a fékfolyadék, és az ablaktörlő folyadék megfelelő szintjének ellenőrzése, és ügyeljünk arra is, hogy elegendő hűtőfolyadék legyen a rendszerben. Nyáron, amikor gyakrabban kerül a forráspont közelébe a hűtőfolyadék hőmérséklete, még nagyobb szükség van rá, mint télen. Ellenőrizzük az izzókészlet hiánytalanságát, ha szükséges pótoljuk az elhasznált izzókat!

 

A gumiabroncsok állapotának ellenőrzését se hagyjuk ki, még akkor sem, ha tavasszal feltetettük a nyári gumikat, hiszen, ha sokat autóztunk azóta, csökkenhetett a bordamélységük. A pótkerékről se feledkezzünk meg, legyen benne elég levegő, hosszú úton szükség lehet rá!
A nagy melegben előszeretettel kapcsoljuk be a klímaberendezést, hiszen ilyenkor az autó nagyon gyorsan felmelegszik. A klímaberendezések átvizsgálása és tisztítása évente esedékes, még akkor is, ha sokan hajlamosak erről elfeledkezni. Ilyenkor kerül sor a pollenszűrők cseréjére, amivel elkerülhető, hogy allergiás, asztmás tünetek alakuljanak ki a nem tisztított szűrők következtében, és a klímaberendezések vizsgálata során kerül sor a klíma szárítószűrő és a klíma kompresszor működésének ellenőrzésére is.

 

…és az egészségünknek is!

 

Az extrém és hosszan tartó meleg időjárás fokozottan igénybe veszi az emberi szervezetet, és ez az autóban – mely igen hirtelen felmelegszik – még fokozottabban érezteti a hatását. Leginkább igaz ez akkor, ha a járművünk nem rendelkezik légkondicionáló berendezéssel. A kisebb gyerekekre és az idősekre fokozottabban figyeljünk, és ne feledkezzünk meg a folyadék utánpótlásról sem! Részesítsük előnyben ilyenkor a vizet, a cukros, szénsavas üdítők helyett.
A meleg hatására rövidebb idő alatt elfárad a szervezetünk, ilyenkor hamar elpilledünk, elálmosodunk.

A hosszú úton éppen ezért álljunk meg óránként, hogy felfrissüljünk, és újra élesen tudjunk az útra és a vezetés körülményeire koncentrálni. Sétáljunk egyet ilyenkor, mossuk meg hideg vízzel az arcunkat, nyújtózkodjunk! A kisebb gyerekeknek szintén szükséges az óránkénti megállás, kalkuláljuk ezt be a menetidőbe!
Ha tehetjük, utazzunk hűvösben!

Induljunk korán reggel, vagy késő este, hogy az utazás nagy része azokban az órákban történjen, amikor még nincs olyan nagy meleg. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a gyerekeket még rövid időre se hagyjuk az álló autóban, mert az igen gyorsan felmelegszik, és könnyen hőgutát kaphatnak!