Nem mindegy, hogy milyen az etikett címke ragasztója!

(X) Címkézés szempontjából az egyik legfontosabb teendő a megfelelő címkeragasztó kiválasztása. Ez komoly hozzáértést és tapasztalatot feltételez, ellenkező esetben a kívánt eredmény elmarad – azaz a címke nem ragad. Kérdés: hogy lehet ezt elkerülni?

Az etikett címke felépítése

A piacon forgalomban lévő címkék közül talán az etikett címke az, amit a leggyakrabban használnak. Három rétegből áll: 

 • A felső maga a címke, amire nyomtatunk és amit aztán a felületre felragasztunk
 • A második a ragasztó, ami a tapadásért lesz felelős
 • A harmadik a szilikonos hordozópapír, amiről a címkét levettük

A vásárlói élményhez hozzátartozik a címke jó eltávolíthatósága is

A címkeragasztók különböznek egymástól attól függően, hogy mire és milyen hőmérsékleten használják fel őket. Sokféle típusuk van, eltérő tulajdonságaik alapján eltérő a felhasználhatóságuk is. Mivel Ön sem szeretné, hogy a termékeit megvásárló ügyfeleknek bosszúságot okozzon egy alig eltávolítható címkével, mérlegelje a lehetőségeket, amikor ragasztót választ. 

Az címkeragasztó típusai

A címkeragasztóknak három alaptípusa van: 

 • Az eltávolítható, visszaszedhető
 • A többször visszaszedhető, újrapozícionálható
 • És a tartós

Visszaszedhető, eltávolítható etikett címkeragasztót alkalmaznak minden olyan esetben, amikor elvárás, hogy a címke a termékről könnyen eltávolítható legyen. Ilyen eset például, amikor a címke közvetlenül az élelmiszerre kerül vagy a termékre árcédulaként. Hiszen ki szeretne ragasztóval szennyezett almát enni, vagy egy értékes okostelefonról a ragasztót kapargatni?

A többször visszaszedhető, áthelyezhető címkék a speciális ragasztás miatt könnyen leszedhetőek a felületről, majd nemes egyszerűséggel újra vissza is ragaszthatóak. Joggal merül fel a kérdés: minek ragasztjuk vissza, ha egyszer már levettük? A privát szférában lehet, hogy nem túl gyakran találkozunk ennek a szükségességével, de egyes gyártási folyamatoknál gyártásközi jelölésekre elterjedt megoldás.

A tartós tapadású etikett címke ragasztók – ahogy a nevükben is benne van – arra szolgálnak, hogy a címke a lehető leghosszabb ideig tölthesse be a feladatát. Ilyenek kerülnek azokra a termékekre, amelyek lehet, hogy hosszú hónapokig állnak egy raktárban arra várva, hogy elszállítsák őket a boltokba.

Hogyan válasszon etikett címke ragasztót?

A DunaShop etikett címke gyártásával, kereskedelmével foglalkozik immár 20 éve. Javaslatuk szerint ahhoz, hogy valaki a legmegfelelőbb címkeragasztót megtalálja, mindenképpen tudnia kell az egyértelmű válaszokat az alábbi kérdésekre:

 • Mennyi ideig kell a címkének megőriznie az információkat?
 • Az etikett címke hol lesz alkalmazva: beltéren vagy kültéren?
 • Mennyire lesz kitéve napsütésnek, súrlódásnak, nedvességnek?
 • Érintkezni fog oldószerekkel vagy más vegyi anyagokkal?
 • Milyen hőmérsékletű termékre kerül, illetve milyen hőmérsékleten lesz tárolva a termék?

Ezen paraméterek ismeretében könnyen kiválasztásra kerülhet a legoptimálisabban alkalmazható címkeragasztó.