Mire kell figyelni egy inverteres hegesztő használatánál?

(X) A hegesztés világában is újszerű megoldások születnek a technika fejlődésével. A hagyományos hegesztő eszközök helyett ma már sok helyen az úgynevezett inverteres típust alkalmazzák. Nem csak méretük, hanem a szükséges áram biztosítása is mellettük szól. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen végeredményt lehet produkálni használatukkal, az inverteres hegesztő pedig e területen is veri a korábbi változatot.

Az inverteres hegesztők használata széleskörű, gyors munkát és szép végeredményt tesz lehetővé akár a kevésbé gyakorlott felhasználók számára is. Ez utóbbi kiemelt jelentőséggel bír akkor, ha házilagos felhasználásról van szó, de természetesen az üzemi megmunkálás kapcsán sem elhanyagolható, mennyire egyszerűen lehet megtanulni az eszköz alkalmazását. A modern kialakításnak köszönhetően az inverteres hegesztő képes arra, hogy munka közben szabályozhassa a felhasználó az áramerősséget, ennek hála pedig a végeredmény is szebb lesz.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hegesztő használata során a megfelelő védőfelszerelés kötelező jelleggel bír. A munkavédelmi szabályozás is szükségessé teszi ezt, de a hegesztő saját érdeke is az, hogy maximális biztonságban legyen a hegesztés során. S hogy milyen kiegészítők viselését ajánlják a szakemberek? A védőszemüveg vagy a hegesztőpajzs nélkülözhetetlennek bizonyul. Ez utóbbi a nyakat is védi a hőtől és a kicsapódó szilánkoktól. A szükséges védőfelszerelés hiányában begyulladt szemekre, vagy akár az UV jelentette maradandó szemkárosodásra is számítani lehet. Nagyon fontos tehát, hogy minden munkafolyamat esetén rendelkezésre álljon a szükséges védőfelszerelés.

Ez egyébként minden barkácsolási és ipari körülmények közötti munkára érvényes. A vegyi anyagokkal történő tevékenység maró hatással lehet a bőrre, de szükség esetén, például hegesztésnél, a hő, a kicsapódó szilánkok elleni védekezés legalább olyan fontos, mint a szemek védelme.

Az inverteres hegesztők minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen egyszerűen használhatóak, könnyen mozgathatóak, és a tényleges üzemelés közben is megfelel a felé támasztott követelményeknek. A speciális munkakörülmények és eszközök alkalmazása fokozott odafigyelést igényel, erről soha nem szabad elfeledkezni, még az otthoni hegesztési teendők kapcsán sem.