8 stratégia a befektetési kockázatok csökkentésére és a fejlettek elkerülése

(x) Befektetési kockázatok? Ki ne félne a pénzügyi eszközökbe való befektetéstől a benne rejlő „kockázati” elem miatt? Biztosan hallott már Benjamin Grahamről, az értékbefektetés atyjáról. Azt mondta: „A sikeres befektetés a kockázatok kezeléséről szól, nem pedig annak elkerüléséről.”

Igen! A befektetési kockázatot teljesen elkerülni nem tudjuk, de hatékony kockázatkezeléssel mindenképpen csökkenteni tudjuk. Most biztosan azon töpreng, hogyan kezeljük a kockázatokat? Nos, ahogy mindig mondjuk, ne aggódj! Azért vagyunk itt, hogy segítsünk Önnek megérteni ezeket a fogalmakat és további pénzügyi ismereteket!

Tehát ebben a cikkben 8 stratégiát fogunk megvitatni a befektetési kockázatok csökkentésére

8 stratégia a befektetési kockázatok csökkentésére:

1. Ismerje meg kockázattűrő képességét:

A kockázattűrés a befektető azon képességére utal, hogy elviseli a tőkéjének, azaz a befektetett tőkéjének elvesztésének kockázatát. A kockázattűrés elsősorban a befektető életkorától és aktuális pénzügyi kötelezettségeitől függ. Például, ha Ön a 20-as évei közepén jár, nem nős, és kevesebb anyagi felelősséggel rendelkezik, akkor kockázattűrőbb a többi befektetőhöz képest, aki az 50-es éveik végén jár, és házas, egyetemista gyermekeik vannak. Általános szabály, hogy a fiatalabb befektetők kockázattűrőbbek, mint az idősebbek.

Tehát, ha életünk korai szakaszában elkezdünk befektetni, akkor megkezdhetjük befektetési utunkat egy olyan befektetési portfólióval, amely tiszta tőkével rendelkezik, és amely elsősorban az agresszív vagyonteremtésre összpontosít.

De meg kell jegyezni, hogy ez a stratégia nem ajánlott azoknak, akik nyugdíj előtt állnak, és a vagyon megőrzésére kell összpontosítaniuk. Ha ismerjük a kockázati tűrőképességünket, akkor a befektetési kockázataink kezeléséhez a legjobb kockázat-hozam érték alapján tudjuk kitalálni a befektetéseket.

A fiatal és kockázatkedvelő befektetők például a bináris opciós kereskedést, amely az egyik magas kockázatú befektetési eszköz, használhatják vagyonteremtésre és befektetési portfóliójuk bővítésére. Ez egy nagyon kockázatos és rövid távú befektetés. Egy 20-as vagy 30-as éveikben járó tinédzsernek megvan az esélye arra, hogy a nulláról kezdje el vagyonát építeni, de ha Ön 50-es vagy 60-as éveiben járó befektető, akkor alaposan gondolja át ezt a befektetést. A bináris opciós kereskedéssel kapcsolatos további információkért kattintson ide.

2. Tartson elegendő likviditást portfóliójában:

Óvakodik! Pénzügyi vészhelyzet bármikor jöhet! Tehát bármikor vissza kell váltanunk befektetéseinket, még akkor is, ha a piacok zuhannak. Ez a kockázat csökkenthető, ha megfelelő likviditást tartunk fenn. Ha vannak likvid eszközök a portfóliónkban, akkor meglévő befektetéseink optimális hosszú távú megtérülést tudnak biztosítani, és részesülhetünk az időszakos piaci korrekciókból.

A megfelelő likviditás fenntartásának egyik módja a portfóliója egy sürgősségi alap elkülönítése, amely 6-8 havi kiadásoknak felel meg. A sürgősségi alapokhoz való könnyű hozzáférés biztosítása érdekében alacsony kockázatú befektetési lehetőségeket kell biztosítani számláinkon, mint például a Likvid Alapok és az Egynapos Alapok. Miután meghatároztuk kockázati tűrőképességünket, és félretettünk némi pénzt portfóliónk megfelelő likviditásának biztosítására, akkor itt az ideje, hogy meghatározzuk a számunkra megfelelő eszközallokációs stratégiát.

3. Az eszközallokációs stratégia:

Az eszközallokáció egynél több eszközosztályba történő befektetést jelenti a befektetési kockázatok csökkentése érdekében, és ez a stratégia optimális hozamot is biztosít számunkra. A kulcsfontosságú eszközosztályok tökéletes keverékébe fektethetünk be, mint például részvény, adósság, befektetési alapok, ingatlan, arany stb.

Az egyik eszközallokációs stratégia az, hogy olyan eszközosztályok kombinációjába fektessünk be, amelyek egymással fordítottan korrelálnak. Például, ha az egyik eszközosztály jobban teljesít, akkor a másik eszközosztály alulteljesít, mint például a részvény és az arany. A részvény és az arany fordítottan korrelál egymással, így amikor a részvények jobban teljesítenek, az arany alulteljesít.

4. Diverzifikálás, diverzifikálás és diverzifikálás:

Miután megtaláltuk portfóliónk számára az eszközosztályok tökéletes keverékét, tovább csökkenthetjük a teljes befektetési kockázatot, ha befektetésünket ugyanabba az eszközosztályba diverzifikáljuk. Ez azt jelenti, hogy ha részvénybefektetési alapokba fektetünk be, akkor ebben az eszközosztályban érdemes diverzifikálni a nagy, közepes vagy kis kapitalizációjú részvénybefektetési alapokba való befektetést.

Amikor a piac összeomlik, a kis kapitalizációjú vállalatok árai gyorsabban esnek, mint a nagy kapitalizációjú vállalatoké. Így portfóliónk diverzifikálásával csökkentjük a teljes befektetési kockázatot.

5. A piac időzítése helyett összpontosítson a piacon eltöltött időre:

Ahelyett, hogy a piac időzítésével gyorsan vásárolnánk, arra kell koncentrálnunk, hogy hosszabb ideig maradjunk a piacon. Csak akkor tudjuk kihasználni az összeállítás előnyeit. Ha hosszabb ideig fektetünk be a tőzsdére, akkor a kisebb korrekciók nem érintik portfóliónkat, és csökkentik a teljes befektetési kockázatot.

6. Végezze el a kellő gondosságot:

Mindig járjon el kellő körültekintéssel, mielőtt bármilyen befektetési eszközbe fektetne be, mivel Ön felelős a pénzügyeiért. Például, ha hosszú távú befektetési céllal vásárol részvényt, akkor ellenőriznie kell, hogyan teljesít a menedzsment, és bizonyos kulcsmutatók elszívják az adósság-részvény arányt, PE stb. fellép a következő években. Ha vakon, mások ajánlásaira hallgatva fektetünk be részvényekbe, akkor olyan veszteséget szenvedhetünk el, amely növeli befektetési kockázatunkat.

7. Fektessen be Blue-Chip részvényekbe:

A likviditási kockázat elkerülése érdekében mindig jobb, ha egy blue chip részvénybe vagy alapba fektet be. A nemteljesítési kockázat elkerülése érdekében a befektetőknek ellenőrizniük kell a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok hitelminősítését.

Ne feledje, hogy minden típusú befektetési termék más kockázatokkal is jár. Amint azt korábban megbeszéltük, mérlegelni kell kockázati étvágyukat, mielőtt bármilyen befektetés mellett döntenénk. Ügyelni kell arra, hogy a befektetési döntések ne befolyásolják életmódjukat.

8. Rendszeresen ellenőrizze:

A fenti tényezők mérlegelése után rendszeresen figyelemmel kell kísérni portfóliójukat. Ha Ön hosszú távú befektető, ez nem jelenti azt, hogy befektet, és megfeledkezik a portfóliójáról. Rendszeresen figyelemmel kell kísérnie portfóliója teljesítményét, és rendszeres felülvizsgálatokat kell végeznie.

A portfólió felülvizsgálatát félévente kell elvégezni, mivel egyes eszközosztályok, például a részvények hajlamosak a rövid távú volatilitásra, hosszú távú befektetőként figyelmen kívül kell hagynia a rövid távú volatilitást, és csak akkor kell változtatnia, ha a befektetései hosszabb ideig gyenge teljesítményt mutatnak. időszak.