Zalakaroson megszületett az ország első bike food étele

A tavalyi wild food, a gŐZgombóc óriási sikere után újabb gasztronómiai kategóriát alkotott Zalakaros. A Go Bike integrált városmarketing program keretében merész gasztronómiai víziót is megfogalmaztak az ötletgazdák: Magyarország első bike food ételét keresték egy receptversenyen, amelynek győztese a Mapei Tour de Zalakaros 0. napján, egy mini bikefood fesztiválon is debütált.

(A fődíjakat Dr. Princzinger Péter és Czirákiné Pakulár Judit adták át a győzteseknek)

A program díjátadóján részt vett Dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség elnöke és a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, aki beszédében példaértékűnek nevezte a Zalakaros Go Bike kezdeményezést és az erre épülő városmarketing tevékenységet.

Czirákiné Pakulár Judit turisztikai alpolgármester elmondta, hogy a kampányban egyedülálló összefogás valósulhatott meg Zalakaroson: a zalakarosi fürdő és a szállodák bringás kedvezményekkel, a Tourinform iroda akciós kerékpárbérléssel, a város új kerékpárúttal és szemléletformáló túrák szervezésével, a gasztronómia pedig Magyarország első bike food ételével csatlakozott a kerékpáros tematikához.

Mit is kellett tudnia a bike foodnak?

„A mi bike food-unk, ahogyan a neve is mutatja, innovatív és fantáziadús, tele élettel és energiával, folyamatos energiaszintet biztosít a tekeréshez. Mobilis: elfogyasztása nem túl körülményes, akár a „nyeregben” is fogyasztható.” – volt olvasható a kiírásban.

– „Kulináris küldetésünk egyik zászlóshajója a gasztronómiai értékteremtés, valami új megalkotásán keresztül. Ennek a jegyében alkottuk meg tavaly az ország első wild food ételét, mint kategóriát és ezt a törekvést illesztettük a Go Bike integrált programunk középpontjába is a bike food koncepcióval.” – fogalmazott Kovács Szabolcs a kezdeményezés ötletgazdája.

A felhívásra több mint 50 recept érkezett, ezek közül egy előzsűrizés szűkített döntős ételekre, majd a bikefood zsűri választotta ki Magyarország kerékpáros ételét, amelynek tagjai voltak: Nagy Róbert kreatív chef, a tavalyi WILD FOOD kategória győztese, Bezerics Dani a Paletta Bisztrók tulajdonosa, Jankovics Ferenc a MAPEI Tour de Zalakaros főszervezője és Kovács Szabolcs.

– „A zsűrizésnél kiemelt szempont volt, hogy olyan frissen készült, kézbe adható, akár nyeregben is ehető étel szülessen, ami a kirándulókra gondolva úgy látja el energiával a kerékpárosokat, hogy ne telítse el őket túlságosan. Hazánk első bike foodja zseniálisan ötvözi a nagy nemzetközi streetfood trendeket a helyi értékekkel, így olyan izgalmas étel született, amit egy külföldi túrázó is akár évek múlva fel tud majd idézni emlékei közül. Szeretnénk, hogy az év kerékpáros étele gazdaságilag is életképes étel legyen, ezzel kapcsolatban már konkrét ötleteink is vannak.” – mondta el Bezerics Dani, a Paletta bisztrók tulajdonosa, bikefood zsűritag.

Az ország első bike foodjául végül a „Bike-Roll, fúziós útravaló” elnevezésű kompozíciót választották, amellyel Virág József és a Park Inn Kitchen csapata nevezett. A BIKE ROLL lényegében egy zöldfűszeres-kukoricás franciapalacsinta, karamellizált tépett sertéstarjával, zalai „salsa”-val és őrségi füstölt gomolyával töltve. A Hotel Karos Spa-ban megrendezett díjátadóról – a megtisztelő címen túl – egy Kellys Royal Dutch bringát is hazavihettek a győztes étel megalkotói.