Milyen kések kellenek egy jól felszerelt konyhába?

Ha az ember szeretné alaposan felszerelni a konyháját, a kések típusán és darabszámán is el kell gondolkoznia. Minden feladatra megvan a speciális kés, amely megkönnyíti a konyhai munka menetét, ezért is éri meg beszerezni ezekből az alapkészletet.

A minőségi konyhai kések között nézelődve rengeteg különböző típust találunk. Más kell a kenyérvágáshoz, a hentesmunkához, a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, a halakhoz. Érdemes alaposan felszerelkezni a késtípusokból, mert ezek speciális kialakításuknak köszönhetően jelentősen megkönnyítik a konyhai feladatok ellátását.

A séfkés a legfontosabb a konyhában

Egészen biztos, hogy egy hosszú, egyenes, fogazott kenyérvágókésre mindenhol szükség lesz. Persze, előfordul, hogy az ember szeletelt kenyeret vesz, ám nem minden esetben. Ráadásul ott vannak a péksütemények, a házi készítésű cipók, amelyekhez szintén jól használható egy megfelelő kialakítású kenyérvágó. Ebből egynek lennie kell minden konyhában.

A séfkés ennél finomabb eszköz, hosszú pengéje szélesen indul, majd szépen elkeskenyedik. Gyakorlatilag minden feladat ellátására alkalmas a konyhában, elengedhetetlen azonban, hogy pengeéles legyen. Amikor késeket vásárolunk, ezzel kezdjünk, valamint nézzünk utána, hogyan lehet hatékonyan használni, erre ugyanis kiváló technikák, fogásfajták léteznek.

Filéző és csontozó illik a húsokhoz

Egy filézőkésnek és csontozókésnek is kell lennie otthon, ha a család szereti a halat és más húsokat. Ezek feldolgozásához ugyanis speciális kialakítású eszköz kell, amely megkönnyíti a munkát. A penge hosszú, ám kifejezetten vékony és hajlékony, így tud minden feladatot hatékonyan ellátni. A szálkák és csontok szinte kiugranak a húsból, ha az ember megfelelő késsel száll velük szembe.

Minden konyhába ajánlunk még egy speciális kést, ez pedig a svéd Morakniv. Nem konyhai eszköz, inkább munkakés, ám egészen biztos, hogy akad majd olyan feladat a konyhában, amikor jól jön a segítsége. Ha egy ilyen svéd penge kéznél van, nem a legjobb séfkéssel esik neki az ember a különleges helyzetek megoldásának…

A fotó forrása:
H_Ko / Shutterstock.com