Fontos alapfelszerelések a grillezéshez

Először is fontos tudnunk, hogy alapvetően két típusú grillező eszköz létezik: a szén vagy a gáz felhasználásával működő grillek. A faszénen vagy faszénbriketten sütött ételek füstösebb ízviláguk miatt kedveltebbek. Míg gázon sütni sokkal tisztább, és kényelmesebb takarítás szempontjából.

A jó grillre vonatkozó kritériumok: stabil, nagy grillező felület, jó szellőztetés, egyenletes melegítés, jó fedés.

Gyújtós

A begyújtó folyadékokat érdemes elfelejteni, mivel igen kellemetlen a szaguk és káros hatásaik is lehetnek.

Kifejezetten a faszén begyújtására kapható már rozsdamentes, magas hőt biztosító, elektromos faszén begyújtó. Ha ezt használod, nem kell semmilyen kellemetlen plusz ízzel számolni.

Hosszúnyelű grillfogó

A hosszúsága nagyon fontos, hiszen egész mást kell alkalmazni egy kerti grillezésnél, ahol közvetlenül magas hőmérséklet felett kell a sülteket forgatni, mint a konyhában egy rántott hús elkészítésénél.

A jó minőségű grillfogó rozsdamentes acélból készül, erős, stabil, hőszigetelt nyele van, ami nem csúszik, nem fordul meg a kezedben. A kis ollószerű csipeszek tálaláshoz és konyhai használatra jók, tűzhöz semmiképpen sem.

Drótkefének is hívhatnánk, de inkább nevezzük merev sörtéjű grillkefének

Ahhoz, hogy grillsütőnk hosszú életű legyen, fontos, hogy mindig tisztán tartsuk egy grillkefével. Minden sütés után és előtt meg kell vele tisztítani a rácsot, hogy semmilyen szennyeződés ne maradjon rajta.

Emellett fontos figyelni arra, hogy a 2 sütés között rárakódott szennyeződést is eltávolítsuk, mert ellenkező esetben az könnyen ráéghet a sültekre.

Lapát vagy spatula

Szükség lesz rájuk a húsok forgatásánál, mivel nem minden esetben elegendő a csipesz. Például egy hamburger hús sütésénél csipesszel nem kivitelezhető egy húspogácsa megfordítása, ahhoz mindenképp egy lapátra lesz szükségünk.

Grill szetteket is lehet kapni, amikben található fogó, kefe és spatula, így az ár is kedvezőbb.

Grillhőmérő, ha a grillben nincs beépített kivitel

Szuper találmány egy hőmérő, néhány sütőben már beépítve megtalálható. Ha a tiéd épp nem olyan, akkor célszerű beszerezni egyet. Segítségével biztosak lehetünk abban, hogy a húsok nem csak kívülről sülnek meg, hanem a belsejük is jól átsül, ha a megfelelő hőmérsékleten tudjuk tartani sütőnket.

A kiszáradt hús is csak egy rossz emlék mostantól, ha grillhőmérőt használsz.

Grillkesztyű, kötény

A konyhai edényfogó vagy konyhai kötény ebben az esetben nem elég, ugyanis sokkal nagyobb hőmérséklettel kell dolgoznunk, így azt hagyjuk meg a konyhában.

A tökéletes grillezéshez rendkívül sok grillező eszközt találsz a Grillplaza.hu webáruházában. Nézz körül náluk és válassz kedvedre!