A mikrohullámú sütő megkönnyíti az életünket

Nyáron még nagyobb szükségünk van mikrohullámú sütőre, hiszen a gyerekeknek nyári szünet van, és bizony gyakran előfordul, hogy több ételre van szükség, mint ahogyan azt reggel elterveztük. Ilyenkor nagyon jól jön egy ilyen konyhai eszköz, hiszen még a fagyasztott ételeket is gyorsan ki tudjuk egy mikrohullámú sütőben olvasztani, hogy aztán illatos, finom ételt varázsoljunk abból az asztalra. A mikrohullámú sütő ma már nélkülözhetetlen minden háztartásban. A dilemmát sokszor nem is az okozza, hogy vegyünk, vagy ne vegyünk, hanem az, hogy pontosan milyet is vásároljunk. Mutatjuk, hogy mire is ügyeljünk, amikor mikrohullámú sütőt vásárolunk.

Különálló vagy beépíthető?

Először is, arról kell döntetünk, hogy különálló vagy beépíthető mikrohullámú sütőt válasszunk. A konyhánk nagyban meghatározza a döntést. Alapvetően már akkor sejtjük, hogy milyen mikrohullámú sütő mellett döntünk, amikor új lakásba költözünk és az asztalossal a konyhaszekrény tervét beszéljük át. Sokan ilyenkor határoznak a beépíthető változat mellett, hiszen a mai, modern mikrohullámú sütők olyan dizájnosak, hogy szinte belesimulnak a konyhai környezetbe. Mindkét mikrohullámú sütő típust megtalálhatjuk az Alza webáruházban.

(A fotó forrása: shutterstock_264710612.jpg)

Mire szeretnénk használni? Milyen funkcióra van szükségünk?

A felhasználás célja szintén meghatározza, hogy végül, melyik mikrohullámú sütő mellett tesszük le a voksunkat. Minden mikrohullámú sütő rendelkezik alapvető funkciókkal, mint melegítés és kiolvasztás. Ha azonban olyan készülékre van szükségünk, amely további lehetőségekkel is rendelkezik, akkor a különleges funkciókkal és felszereltséggel rendelkező mikrohullámú sütők közül is válogathatunk.

Amikor mikrohullámú sütőt választunk, először a családunk életmódját kell figyelembe vennünk. Ha gyakran készítünk péksüteményt és tésztát vagy grill ételeket, akkor a grill funkció elengedhetetlen. Ha szeretjük, hogy a mikrohullámú sütőben készül el a komplett étel, akkor a sütési funkcióval ellátott mikrohullámú sütő lesz az ideális választás.

Nyáron, gyakrabban „bűnözünk”, azaz többször kerül az asztalra pizza és sült burgonya a gyerekek nagy – nagy örömére. A crisp, avagy a ropogósra sütés funkció éppen ezt a célt szolgálja.

Ha pörgős életet élünk és alighogy hazaértünk, szinte azonnal neki is látunk a vacsora készítésének, de a húst még akkor vesszük elő a fagyasztóból, akkor a mikrohullámú sütőben a jet defrost funkció, ha nem is szó szerint, de életet menthet. Egy ilyen funkció szinte pillanatok alatt felolvasztja az adott terméket, ami csak arra vár, hogy ínycsiklandó vacsora készüljön belőle.

A kombinált ételkészítés funkció is rendkívül hasznos. Mire szolgál? Ha a család tagjai más-más ételre vágynak és az egyik ételt csak melegítenünk kell, míg a másikat sütni szükséges, akkor egy ilyen funkcióval ellátott mikrohullámú sütő lesz számunkra a megfelelő választás.

Napjainkban egyre többen döntenek az egészségtudatos élet mellett és ennek az egészséges táplálkozás is szerves részét képezi. A mikrohullámú sütő párolás funkciója lehetővé teszi, hogy több tápanyag maradjon az ételben, ami szintén az egészséget szolgálja.

Forgótányéros és rácsos mikrohullámú sütőt is választhatunk, amely funkciók az étel alapos átsütését teszik lehetővé.

Milyen szempontok segíthetnek még a döntésben?

Mikrohullámú sütő vásárlásakor nem csak a kialakítását és a funkcióit vehetjük figyelembe, hanem sok minden mást is. Lényeges szempont lehet a mikrohullámú sütő belső térfogata, az energiafogyasztása és a teljesítménye is.

A konyhai eszköz vezérlése is döntő tényező lehet, e szerint választhatunk kézi, elektronikus és érintőképernyős vezérlésű készüléket. Akár beépíthető, akár különálló mikrohullámú sütőt választunk, azt is meg kell fontolnunk, hogy oldalra nyíló vagy lefelé billenő ajtóval ellátott sütő lesz számunkra komfortos. Hiszen a mikrohullámú sütővel szemben nem csak a dizájn, nem csak a funkciók sokfélesége, hanem a kényelmes használata is meghatározó lehet.