Válts Te is elektromos fogkefére!

(X) Mára megdőlt az a nézet, hogy a hagyományos fogkefe épp olyan hatékony tisztítást szavatol, mint az elektromos változat. Számos kutatás és tanulmány bizonyítja, hogy az elektromos fogkefe jelentősen csökkenti a dentális plakk és a fogínygyulladás kialakulásának kockázatát.

A megfelelő szájhigiénia persze túlmutat a fogmosáson, de abban könnyű egyetérteni, hogy az alapját a fogmosás jelenti. Nem mindegy, mivel végezzük a napi rutint; érdemes megtalálni a megfelelő eszközt.

Ha elektromos fogkefét szeretnénk vásárolni, számos kérdés merülhet fel az elérhető termékekkel kapcsolatban: forgófejes vagy szónikus legyen, érdemes-e okos változat mellett dönteni, milyen tulajdonságokkal rendelkezzen?

Elsőként a típusról kell döntést hoznunk. A kínálat jelentős részét forgófejes készülékek alkotják, amelyek nagyszerű választást jelentenek, ha hajlamosak vagyunk kevesebb figyelmet szentelni a fogmosás módjának. Az ilyen készülékek esetében a sörték egy gömbalakú fogkefefejen helyezkednek el, így a segítségükkel könnyedén tisztíthatjuk a nehezebben elérhető helyeket is. Túlzás azt állítani, hogy esetében nem kell figyelmet fordítani a fogmosás módjára, illetve a nyél tartására, azonban ez a fajta kialakítás nagyrészt orvosolja a figyelmetlenségből elkövezett hibánkat.

Kissé nehezebb dolgunk van, ha szónikus készüléket választunk. Noha ez a típus is tökéletes tisztításra képes, a használata nagyobb odafigyelést igényel. Esetében a fogkefefej sokkal inkább egy hagyományos fogkeféhez hasonlít, ami elképesztő sebességű oldalirányú mozgásra képes.

Érdemes tudni, hogy az elektromos mobiltelefonok között is megtalálhatók azok a készülékek, amelyek mobilapplikációval kapcsolhatók össze, így teszik még hatékonyabbá és alaposabbá a fogak tisztítását. Ha maximális alaposságra vágyunk, érdemes megfontolni egy ilyen készülék vásárlását.

Természetesen egyéb tulajdonságoknak is figyelmet kell szentelni. Ezek közül is kiemelt jelentőségű lehet a nyomásérzékelő szenzor alkalmazása, ami erősebb nyomás esetén megvéd bennünket a kisebb-nagyobb hámsérülésektől. Hasonló jelentőséggel bírhat a kétperces stopper, ami 30 másodpercenként jelzi, hogy ideje másik körnegyedre váltani. Ennek egyszerű funkciónak köszönhetően elkerülhetjük a fogak aránytalan tisztítását.

Az egészen banálisnak tűnő tulajdonságoknak is érdemes figyelmet szentelni. Nagyon fontos, hogy a nyél megfelelő gumis bordákkal rendelkezzen, így elkerülhető, hogy a tartása kényelmetlenné váljon, mikor víz és fogkrém kerül rá. Szerencsére a neves gyártók termékei esetében ilyen probléma aligha merülhet fel.

Érdemes beszélni az akkumulátorkapacitásról is. Minél nagyobb a telep kapacitása, annál hosszabb ideig működtethető töltés nélkül, érdemes tudni azonban, hogy két-három fogmosás után érezhetően csökken a mozgás intenzitása. Ha ki szeretnénk használni a fogkefe maximális teljesítőképességét, gyakorlatilag minden második-harmadik napon töltőre kell tennünk. Sokan le sem veszik róla.

Ha kellő odafigyeléssel választunk, könnyedén megtalálhatjuk azt a készüléket, ami jelentősen javítja a szájhigiéniánkat. A következő fogorvos-látogatás alkalmával örülni fogunk a döntésünknek.