Válogatós a gyerek, vagy megeszik mindent?

(x) Hányszor érezted magad leforrázva egy ilyen kérdés hallatán?

Szülőként rengeteg olyan kérdéssel szembesül az ember, ami nagyon kellemetlenül érinti. Többnyire azért, mert elavult nézetek állnak mögötte, és míg a külvilág, sokszor sajnos a védőnők a gyerekorvosokkal karöltve sulykolják azt, amit esetleg az anyai/apai ösztön és tájékozottság teljesen másként érez.

Átalussza az éjszakát? Egyedül alszik? Cseppet sem zavar senkit, hogy a gyermekek idegrendszere erre még nincs felkészülve.

És akaratos? Hisztis? Cseppet sem zavar senkit, hogy a gyereknek is lehet akarata, csak sokszor még eszköze nincs arra, hogy kifejezésre juttassa.

Szoptatsz? Eszik rendesen? Mit értünk rendes alatt? Te rendesen eszel, van ott sokszor a nyelvek hegyén a visszavágás.

Édesanyák tömkelege aggodalmaskodik a sokszor ósdi elvárások miatt, ezért a videopszichologus.hu szakemberei igyekeznek eloszlatni a kételyeket.

A gyermek táplálása

Szinte az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb része a gyermek gondozásának, kezdve a szoptatástól egészen a hozzátáplálás megkezdéséig. Minden édesanya igyekszik a legjobb tudása szerint bevezetni minden zöldséget, gyümölcsöt, húsfélét, hogy gyermeke minél változatosabb és egészségesebb étrend szerint étkezzen.

Igen ám, de az élet nem a tankönyvek és a WHO ajánlásai szerint zajlik, hiszen minden gyerek más és más.

Vannak, akik jobban szeretik a zöldségeket, míg mások a húsos ételeket részesítik előnyben. És vannak a szelektív evők.

Szinte minden gyerek átesik azon a korszakon, amikor minden szülői kínálás ellenére csupán 4-5-6-10-féle ételt hajlandóak elfogyasztani.

Ez szülőként nagyon nehéz, hiszen aggódunk a gyermekünk egészségéért, de tudni kell, hogy erőltetéssel sokszor sokkal több kárt teszünk, mintha hagyjuk, hogy azt egye csak, amit jóízűen elfogyaszt.

De meddig hagyjuk?

Mindenki életében vannak időszakok, amikor néhány ételt jobban preferál, és ez gyermekek esetében sincs másként. Gond akkor van, ha nagyon redukálódik az elfogyasztott ételek száma és ez az állapot fél évnél tovább tart.

Akkor feltétlenül érdemes szakember segítségét kérni, hiszen akár anyai, akár gyermeki szorongás is állhat a szelektív evés hátterében.

Ha úgy érzed, jól jöhet a segítség, és szívesen kerülnél ki a szelektív étkezés és a fölötte érzett aggodalmad spiráljából, akkor keresd bátran a videopszichologus.hu szakembereit!

Mindenki más!

Ez egy fontos szempont, amit minden édesanyának szem előtt kell tartania.

Nem mindenki szerethet minden ételt, és sokszor még felnőttként sem eszünk meg minden ételt, hiába van tele vitaminnal vagy más ízletesnek mondja.

Engedni kell, hogy a gyermeknek is legyen döntése, hogy az ízlése alapján táplálkozhasson, hogy a későbbiek során ne legyen felnőttként is szelektív evő!