Üzleti weboldalak elengedhetetlen elemei

(X) Egy üzleti weboldal elkészítése nem épp egyszerű feladat, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni mind szakértői, mind emberi oldalról. Laikusként ez egy fokkal talán még nehezebb, hiszen néhány alapvető elváráson túl a legtöbbször nehéz meghatározni, hogy mire is lesz szükségünk. Egy olyan eszköznél pedig, ami az online megjelenésünk központi eleme lesz, azt hiszem érdemes időt szánni az elképzelések konkretizálására.

Egy üzleti weboldal elkészítése nem épp egyszerű feladat, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni mind szakértői, mind emberi oldalról. Laikusként ez egy fokkal talán még nehezebb, hiszen néhány alapvető elváráson túl a legtöbbször nehéz meghatározni, hogy mire is lesz szükségünk. Egy olyan eszköznél pedig, ami az online megjelenésünk központi eleme lesz, azt hiszem érdemes időt szánni az elképzelések konkretizálására.

Épp ezért íródott ez a cikk is. Röviden bemutatom neked azokat a tulajdonságokat, elemeket, amelyekkel egy mai modern céges weboldalnak rendelkeznie kell. Nézzük most ezeket!

Egyedi megjelenés

Egyre nehezebb kitűnni a weblapok tengeréből, de elfogadható megjelenésű weboldalt viszont egyre egyszerűbb készíteni, köszönhetően a számtalan elérhető sablon megoldásnak. Ha extrém rövid határidővel van szükséged a weboldalra, vagy nincs túl nagy kereted rá, akkor a sablon megjelenésen kívül más nem nagyon jöhet szóba. Az egyedi design megnöveli a weblap költségeit, viszont ha belefér, akkor javaslom, hogy készíttess egyedi, a céljaidra, a célcsoportodra és a márkádra szabott megjelenést.

Gyors betöltési sebesség

Senki sem szeret másodperceket várni arra, hogy betöltsön az adott weboldal, kiváltképp igaz ez egy mobilnettel kevésbé jól lefedett területen, ahol még az alapvetően jól optimalizált oldalak is lassúak. Úgy gondolom, hogy egy maximum 3-4 másodperces betöltés egy átlagos bemutatkozó oldal esetében nem túl nagy elvárás.

Reszponzivitás

Újabb alapvető elvárás. Manapság már többet netezünk mobil eszközeinkről, mint az asztali gépekről. Épp ezért fontos, hogy a mobilos, vagy épp tabletes megjelenés is hibátlan legyen.

Szerkesztőfelület

Az sem utolsó szempont, ha nem kell minden egyes változtatási, tartalomfeltöltési igénnyel a fejlesztőkhöz rohangálni, hanem Te magad is el tudod végezni ezeket. Egy tartalomkezelő rendszer hozzáadásával a fejlesztők képesek ezt a lehetőséget biztosítani, így megszűnik a tőlük való függőség.

Minél nagyobb fokú biztonság

Az ingyenes SSL tanúsítvány megléte is alapvető. De elvárható az ip cím alapú tiltás többszöri bejelentkezési próbálkozás esetén, a Google Captcha használata, vagy a gyanús forgalom monitorozása és szűrése is.

Logikus felépítés és navigáció

Kevésbé közismert szempont, mint mondjuk a biztonságosság fontossága, de a megfelelő navigáció felépítése kulcsfontosságú, mind felhasználói, mind keresőoptimalizálási szempontból. Hüvelykujj szabályként azt tudom elmondani, hogy a legfőbb aloldalak és tartalmak legyenek minél könnyebben elérhetőek és igyekezz nem elrejteni az oldalakat, minden főbb elem legyen elérhető maximum 2-3 kattintással.

Jogi nyilatkozatok

Nem a fejlesztők feladata ezek elkészítése, de tudnod kell, hogy az adatkezelési tájékoztató megléte kötelező egy weboldal számára. Ennél több dokumentumra is szükség lehet, például online értékesítés esetén az ÁSZF elengedhetetlen.

Analitika

Honnan tudnánk megállapítani weboldalunk teljesítményét, hatékonyságát, ha nem monitorozzuk azt folyamatosan. Erre valóak az olyan, egyébként ingyenes eszközök, mint a Google Analytics, vagy a Google Search Console.

Összefoglalva

Remélem ez a kis útmutató segítséget nyújtott abban, hogy felkészültebben kezdhess neki az üzleti weblapod felépítésének.