Tolóajtó szerelése házilag

(x) A tolóajtók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és mindinkább egyszerűbben kivitelezhetők. Akinek van lehetősége még az építkezés során kialakítani a falban futó nyílászárókat, azoknak a szakember leveszi ezt a terhet a válláról, de mi van, ha nem szeretnél falat bontani, mégis mindenképpen tolóajtóban gondolkodsz?

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan tudsz tolóajtót felszerelni te magad.

Az ajtólap

Átalakíthatod a már használatban lévő nyílászárót vagy akár vásárolhatsz teljesen más kinézetű darabot erre a célra. Ha az ajtólap megvan, a tolóajtóhoz való vasalatszettet a VasalatWebshop webáruházból tudod megrendelni. Mindenekelőtt mérd meg a leendő ajtólap magasságát, és nézd meg az összeszerelési útmutatóban, hogy mekkora távolságot kell még ráhagynod, hogy a felső vezető a megfelelő helyre kerüljön. Ha hosszú a sín, akkor méretre is vághatod, az ajtó szélességének a kétszerese az optimális méret.

A falra jól láthatóan rajzold be, hogy hol kell a furatoknak lennie, és tegyél bele tipliket. Illeszd a jelöléshez a rögzítősín furat helyeit, és csavarozd a helyére. 

U profil

A rögzítéshez szükség lesz egy “U” alakú profilra, amit méretre kell vágni. A rögzítősín mélyedésébe, a furatokra tegyél a téglalap alakú anyákból egyet-egyet. Ezután a tolóajtósínt csavarozd a rögzítősínhez. Még ne hajtsd be teljesen a csavarokat, hogy az ajtó távolságát be tudd állítani az oldalfaltól. A teljes hosszában mindenhol ugyanakkora méretet tartson az ajtó a faltól, hogy szabadon tudjon mozogni; ne legyen az útjában például konnektor. Ha mindent rendben találsz, meghúzhatod a csavarokat. 

Görgők

A szerelésnek ebben a szakaszában jöhetnek a görgők. A metrikus csavarra ráhajtjuk az egyedi anyát és úgy rögzítjük a görgőbe. Ezután a görgős kocsit a sínbe teheted. Az ütközéscsillapítóval ellátott görgőbe is ezzel a módszerrel tekerjük a csavart, majd ez is mehet a sínbe. Ezután az ajtólap felfogatókat kell a helyükre illesztened. Akaszd a sínre az ajtólapot, és állítsd be a magasságát. Egy gyors tesztelést követően az ütközőt is tedd a sínbe, állítsd be az erősséget és rögzítsd stabilan. Ez fogja ugyanis megakadályozni, hogy az ajtó kicsússzon a sínből. Az ütközéscsillapítós oldalra is szereld fel az ütközőt. Mivel itt fúrni kell, utána tisztítsd meg a sínt, hogy a görgők szabadon tudjanak mozogni.

Burkolat

A burkolatot igazítsd a sínek méretéhez. Határozott mozdulattal illeszd a sínhez. A végzáró elemeket szintén méretre kell vágni, úgy tedd őket a helyükre.

Az alsó vezető

Ez az alkatrész fogja megakadályozni, hogy az ajtó kilengjen használat közben. Először is a végállás ütközőt meg kell kicsit lazítani, hogy az alsó megvezetőnek olyan helyet találj a padlón, ami nyitott és zárt állapotban is takarásban legyen. Fúrd ki a csavarok helyét a padlóban és a dübelek behelyezése után tekerd be a csavarokat. Húzd rá az ajtót a megvezetőre, végül az ütközőt csavarozd vissza a sínbe. Készen is vagy!